StoryEditor
stravično

Militanti upali u sela i pobili najmanje 200 ljudi, unakazili su tijela

Piše Desk  /  09.01.2022., 12:13h
U napadu militantnih skupina u sjeverozapadnoj nigerijskoj državi Zamfara ubijeno je najmanje 200 ljudi.

Vlasti smatraju da se radi o odgovoru na vojne zračne napade u kojima je u ponedjeljak ubijeno više od 100 militanata. Naoružani muškarci ušli su u sela, zapalili kuće i unakazili tijela žrtava.

Stanovnik jednog sela rekao je za Reuters da su militanti pucali u "koga god su vidjeli".

Nigerijska vlada već je dugo u sukobima s nizom lokalnih kriminalnih skupina koje je nazvala "bandama". Kazala je da se radi o kriminalnoj mreži koja djeluje na velikom području, krade životinje, otima radi otkupnine i ubija one koji im se suprotstave, piše BBC.

Idi Musa, stanovnik jednog drugog sela, rekao je za AFP da su napadači također ukrali "oko 2000 goveda".

U međuvremenu, lokalni mediji izvješćuju da zbog napada vlasti naoružane skupine napuštaju skrovišta u šumskim područjima.

Predsjednik Nigerije Muhammadu Buhari u subotu je priopćio da vlada neće popustiti u borbi s militantima.

"Vlada neće stanovnike Nigerije prepustiti njihovoj sudbini jer smo više nego ikad odlučni da se riješimo ovih odmetnika", rekao je Buhari.

Nigerijska vlada u srijedu je službeno označila militante kao teroriste, dopuštajući sigurnosnim snagama da nametnu strože sankcije skupinama i njihovim pristašama. Oružane snage priopćile su da su od svibnja prošle godine ubile 537 "naoružanih razbojnika" u regiji te uhitile 374 osobe.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 16:03