StoryEditor
državni udar

Francuska najavila skoru evakuaciju svojih građana iz Nigera

Piše fena  /  01.08.2023., 16:30h

Francuska će veoma brzo evakuirati svoje građane iz Nigera, priopćilo je u utorak francusko ministarstvo vanjskih poslova, nekoliko dana nakon što je hunta zbacila predsjednika Mohameda Bazouma i preuzela vlast u toj zapadnoafričkoj zemlji.

- Evakuacija je u pripremi. To će se desiti veoma brzo - priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Zbacivanje predsjednika Bazouma prošle srijede - sedmo vojno preuzimanje vlasti u zapadnoj i centralnoj Africi za manje od tri godine - izazvalo je šok širom regije.

Francuska već deceniju ima vojnike u regiji koje pomažu u borbi protiv islamističke pobune, ali neki mještani kažu kako žele da bivši kolonijalni vladar prestane da se miješa u njihove unutarnje poslove.

U nedjelju su pristalice hunte zapalile francuske zastave i napale francusko veleposlanstvo u u glavnom gradu Nigera, Niameyu, što je navelo policiju da ispali salve suzavca kao odgovor.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da će svaki napad na francuske interese u Nigeru biti dočekan "brzom i beskompromisnom reakcijom".

Prema web stranici ministarstva vanjskih poslova, u Nigeru je 2022. godine bilo nešto manje od 1.200 francuskih državljana, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

04. prosinac 2023 01:54