StoryEditor
visoki ruski dužnosnik

Medvedev: Pripadnike NATO-a u Ukrajini tretirati kao Hitlerove SS-ovce

Piše desk  /  06.04.2024., 17:19h

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev na društvenim mrežama je oštro kritizirao Sjevernoatlantski savez i predložio nagradu za svakog ubijenog pripadnika NATO-a. "Za ove prekooceanske uši, koje, za razliku od nesretnih Ukrajinaca, nisu morale u rat, može postojati samo jedno pravilo: bez zarobljenika!" napisao je na X-u Medvedev, koji je sada zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti

"A onoga tko ubije, digne u zrak ili spali vojnika NATO-a treba maksimalno nagraditi", dodao je. Medvedev se usprotivio hipotetskom scenariju, koji je sam predstavio na društvenim mrežama, prema kojem bi NATO na početku rasporedio trupe i specijalne snage u zapadnoj Ukrajini za "održavanje kućnog reda i obuku". "To su drski nasilnici koji cijeli svijet smatraju budalom" napisao je Medvedev, prenosi Index.hr.

Ruski dužnosnik rekao je da će se sve snage NATO-a u Ukrajini smatrati dijelom regularne vojske koja se bori protiv Moskve. "Zato ih treba tretirati samo kao neprijatelje. Ne samo kao neprijatelje već kao elitne odrede, Hitlerove SS-ovce", nastavio je Medvedev. 

Ovdje se radi o retorici kojom se često koristi Kremlj - podsjećanje na ulogu Rusije tijekom Drugog svjetskog rata, a pritom optužuje Ukrajinu da je pod nacističkom vlašću. Rusi u posljednje vrijeme sve češće spominju izravan sukob s NATO-om, dok ruski predsjednik Vladimir Putin upozorava da bi takva situacija neizbježno dovela do trećeg svjetskog rata i nuklearne katastrofe, piše Business Insider.

 

NATO: Nemamo nikakvih planova o postavljanju NATO-ovih borbenih trupa na području Ukrajine

Čelnici NATO saveza za sada odbacuju mogućnost postavljanja trupa u Ukrajini iako neki zagovaraju takvu opciju, poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Početkom 2023. procurili su povjerljivi dokumenti iz Pentagona u kojima stoji da je u jednom trenutku u Ukrajinu poslano oko stotinu NATO-ovih operativaca. 

Nije pomoglo ni to što je poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski kazao da su NATO-ove trupe "već prisutne u Ukrajini", ali nije rekao koliko ih je raspoređeno ni u koju svrhu. "Nemamo nikakvih planova o postavljanju NATO-ovih borbenih trupa na području Ukrajine", rekao je u srijedu novinarima glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.  

dnevnik.ba

27. travanj 2024 00:01