StoryEditor
bivši ruski predsjednik

Medvedev pozvao japanske dužnosnike da počine harakiri

Piše deskj  /  31.01.2024., 10:31h

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev sugerirao je da bi japanski dužnosnici trebali počiniti samoubojstvo ako ne podrže njegovo stajalište o spornim Kurilskim otocima. "Oni samuraji koji se osjećaju posebno tužno mogu okončati svoj život na tradicionalni japanski način, počinivši harakiri. Ako se usude, naravno", napisao je na X (bivši Twitter).

Harakiri, također poznat pod nazivom seppuku, oblik je ritualnog samoubojstva. Zapaljiva poruka bivšeg ruskog predsjednika uslijedila je nakon što je japanski premijer Fumio Kishida održao govor u parlamentu svoje zemlje o potpisivanju mirovnog sporazuma s Rusijom za službeni kraj Drugog svjetskog rata.

Kishida kaže da su potpuno predani pregovorima

Spor oko Kurilskih otoka jedan je od glavnih razloga zašto Rusija i Japan nikada nisu potpisali takav ugovor, piše Newsweek. Otoci, koje Japan naziva Sjevernim teritorijima, nalaze se u Tihom oceanu između ruskog poluotoka Kamčatke i japanskog otoka Hokkaido. 

Vojnici Sovjetskog Saveza zauzeli su četiri otoka na kraju Drugog svjetskog rata, ali pravo na zemlju od tada polažu i Rusija i Japan. Prema Kishidi, Tokio je "potpuno predan" pregovorima o mirovnom sporazumu s Moskvom, ali je Medvedev odbacio prijedlog osim ako Japan ne prihvati Kurilsko otočje kao dio Rusije.

"Japanski premijer Kishida ponovno je govorio u korist mirovnog sporazuma s Rusijom. Naravno, pod uvjetom razgovora o Kurilima i zadržavanja sankcija", poručio je Medvedev. Bivši ruski čelnik, koji je blizak saveznik aktualnog predsjednika Vladimira Putina i obnaša dužnost zamjenika predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, iznio je svoje uvjete za sporazum s Japanom.

Medvedev predstavio tri uvjeta

"1. Teritorijalno pitanje zatvoreno je jednom zauvijek u skladu s Ustavom Rusije. 2. Kurilski otoci će se aktivno razvijati, a njihova strateška uloga će rasti paralelno, uključujući stacioniranje novog oružja tamo", napisao je. 

Zatim je kao treći uvjet naveo da nema pregovora o Kurilskim otocima. "Nije nas briga za ‘osjećaje Japanaca‘ u vezi s takozvanim ‘Sjevernim teritorijima‘. To nisu ‘sporni teritoriji‘ nego Rusija", istaknuo je. Potom je iznio prijedlog japanskim dužnosnicima da počine harakiri. 

Svoju objavu je završio ukazujući na snažno partnerstvo Japana sa Sjedinjenim Državama, unatoč tome što su Amerikanci detonirali dvije atomske bombe iznad japanskih gradova Hirošime i Nagasakija 1945. godine.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 06:21