StoryEditor
na rubu opstanka

Demografska katastrofa: Japanska firma s pelena za bebe prelazi na pelene za odrasle

Piše desk  /  27.03.2024., 17:19h

Japanski proizvođač pelena najavio je da će prestati proizvoditi pelene za bebe i da će se umjesto toga fokusirati na tržište za odrasle. Oji Holdings posljednja je u nizu tvrtki koje su napravile takav korak u Japanu, koji ubrzano stari, a stope nataliteta rekordno su niske.

Prodaja pelena za odrasle premašila je prodaju pelena za bebe prije više od 10 godina. Broj beba rođenih lani u Japanu iznosi 758.631, što znači da je manji za 5.1% u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Index.hr.

Rođeno najmanje beba od 19. stoljeća

Bio je to i najmanji zabilježeni broj rođenih u Japanu od 19. stoljeća. U 1970-ima ta je brojka iznosila više od dva milijuna. U priopćenju Oji Holdings navodi da njegova podružnica,Oji Nepia trenutno proizvodi 400 milijuna dječjih pelena godišnje. Proizvodnja pada od 2001. godine, kada je tvrtka dosegnula vrhunac - 700 milijuna pelena.

Još 2011. godine najveći japanski proizvođač pelena Unicharm rekao je da je njegova prodaja pelena za odrasle premašila prodaju pelena za bebe.

U međuvremenu tržište pelena za odrasle raste i procjenjuje se da vrijedi više od 2 milijarde dolara. Japan sada ima jednu od najstarijih populacija na svijetu, pri čemu je 30% ljudi u dobi od 65 ili više godina. Prošle je godine udio starijih od 80 godina prvi put premašio 10 posto.

Oji Holdings također je rekao da će nastaviti proizvoditi dječje pelene u Maleziji i Indoneziji, gdje očekuje rast potražnje.

Velika kriza

Smanjenje populacije kao rezultat starenja i pada nataliteta postalo je velika kriza za Japan, jedno od najvećih svjetskih gospodarstava. No napori japanske vlade da se suoči s tim izazovima do sada su imali malo uspjeha.

Čini se da povećana potrošnja na programe za djecu i subvencije namijenjene mladim parovima ili roditeljima ne potiče natalitet. Stručnjaci kažu da su razlozi složeni, od niže stope brakova i većeg broja žena koje se pridružuju radnoj snazi do povećanih troškova odgoja djece.

"Na rubu smo, ovo je sad ili nikad"

"Japan je na rubu da nastavi funkcionirati kao društvo", rekao je prošle godine premijer Fumio Kishida i dodao da se radi o "sad ili nikad". Ali Japan nije jedini. Stope plodnosti također su pale u Hong Kongu, Singapuru, Tajvanu i Južnoj Koreji, od kojih posljednja ima najnižu stopu nataliteta u svijetu.

I Kina je 2023. zabilježila pad stanovništva drugu godinu zaredom te je, poput Japana, uvela razne poticaje za povećanje nataliteta. Ali sve starije stanovništvo i utjecaj desetljećima duge politike jednog djeteta, koja je okončana 2015., stvaraju značajne demografske probleme i u Kini.

Dnevnik.ba

23. svibanj 2024 17:56