StoryEditor
poruka eu dužnosnicima

Mađarski šef diplomacije: Prvo razgovarajte s Dodikom, pa onda formirajte mišljenje

Piše fena  /  25.11.2021., 21:07h
Europski političari koji kritiziraju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nikada do sada se nisu sreli s njim, niti s njim razgovarali da bi mogli razumjeti njegove stavove, poručio je danas šef mađarske diplomacije Peter Szijjarto nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Srbije Nikolom Selakovićem u Budimpešti.

Sugovornici su, također, ocijenili da je Zapadni Balkan važan za mir i stabilnost u Europi.

- Svi koji interpretiraju Dodikove riječi trebju razgovarati s njim da bi nakon toga formirali svoja mišljenja. Posebno bi bilo dobro kada europska vanjska politika ne bi bila svedena na tri riječi - sankcije, sankcije, sankcije, što se u proteklom periodu pokazalo neefikasnim - poručio je Szijjarto, prenosi Tanjug

Na pitanje o utjecaju krize u BiH na situaciju u cijelom regionu, te u vezi s pojedinim izjavama Milorada Dodika, Selaković je rekao da je Dodik u svojim izjavama rekao da se ne zalaže za secesiju, već da se bori za očuvanje nadležnosti Republike Srpske, kao jednog od dva ravnopravna entiteta u BiH.

Szijjarto je napomenuo da Mađarska živi u susjedstvu Zapadnog Balkana i nažalost, ima loša iskustva, pa joj je točno poznata razlika između stanja kada je mir i spokojstvo u regionu i kada nije.

- Možda oni koji su zemljopisno daleko od ovih prostora, u manjoj mjeri osjećaju značaj toga i možda zato sprečavaju integraciju Srbije u EU, ali i oni moraju da shvate da je iz kuta sigurnosti cijele Europe, mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu od odlučujućeg značaja - rekao je Sijarto.

Zbog toga smatra da bi njegove kolege sa Zapada trebalo više da razgovaraju "sa rukovoditeljima Zapadnog Balkana".

- I, ovdje je važan veznik - sa rukovoditeljiam, a ne da govore o njima. Oni europski političari koji sada govore o Miloradu Dodiku, nikad do sada se nisu sreli s njim ili sigurno nisu razgovarali s njim da bi mogli razumjeti njegove stavove - uvjeren je Szijjarto.

Podsjetivši da je premijer Orban otišao u Banja Luku, kaže da bi to trebalo da učine i europski lideri prije nego što prijete sankcijama.

- Da odu i razgovaraju i da razumiju kakvu poziciju zauzima Dodik i da na osnovu toga stvore svoje stavove - dodao je Sijarto.

On je istakao da Dejtonski sporazum svakako treba poštovati, što je i stav Mađarske, navodeći da prilikom posjeta Banjoj Luci, među Dodikovim stavovima nije bilo ničega što bi imao efekt destabilizacije, već su oni bili u skladu s poštovanjem međunarodnih obveza.

Ministar Selaković je rekao da, imajući u vidu da između Srbije i Republike Srpske postoji Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, a s obzirom da u Republici Srpskoj, jednom od entiteta BiH, uvjerljivom većinom žive Srbi, svakako da je Srbiji izuzetno važno da se očuvanju mir i stabilnost u BiH, Republike Srpske i cijelom regionu.

On je zahvalio mađarskom premijeru Orbanu, ministru Szijjarto, ali i komesaru za proširenje EU Oliveru Varheiju, koji je ovih dana u BiH, na, razmetanju za problem u BiH i stalnu spremnost da se u ovakvim situacijama saslušaju sve strane.

To je ono što je od suštinske važnosti za stjecanje prave i realne slike o stanju stvari na terenu, naglasio je Selaković.

On je istakao da je pozicija Srbije jasna i nedvosmislena, jer Srbija na prvom mjestu kao glavni cilj djelovanja u regionu vidi očuvanje mira i stabilnosti.

-Bez mira i stabilnosti u ovom dijelu Europe, nema mira i stabilnosti u čitavoj Europi, niti ekonomskog razvoja. I jedan od razloga zašto se toliko zalažemo i reformiramo naše društvo na putu europskih integracija je u tome što su europske integracije postale provjereni povijesni recept za očuvanje mira i stabilnosti - rekao je Selaković.

Dodao je da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum i dejtonsku BiH, što je, kaže, recept koji je uspeo.

- Mi 26 godina poslije potpisivanja nismo imali nijednu sigurnosnu krizu, sporazum je sačuvao mir, zato što je postavio recept koji počiva na tri konstitutivna naroda, dva entiteta i jednoj državi - konstatirao je Selaković.

On je poručio da, ako je nekome želja da se Dejtonski sporazum mijenja, to je moguće ali uz konsenzus tri naroda i oba entiteta.

- Zato je stupanj razumijevanja koji pokazuje službena Budimpešta za svoje južno susjedstvo važno i pokazuje primjer drugima kako da pristupe tome - rekao je Selaković.

Poručivši da odluke nametnute sa strane nisu dobre u 21. vijeku.

Selaković je naveo i da je nesumnjivo moguće da dođe do eventualnog utjecaja krize u BiH na čitav region, zbog čega je još važnije da se samo kroz dijalog svih strana, Bošnjaka, Hrvata i Srba, dođe do rješenja.

- Srbija dobro zna koliko je secesionizam opasna pojava i nastavit ćemo da ozbiljno vodimo računa o svim potezima, da ni u kom slučaju na provokacije ne odgovaramo neozbiljno, već konstruktivno - rekao je Selaković, dodajući da je to upravo i učinio predsjednik Srbije Aleksandra Vučić inicijativom "Otvoreni Balkan", jer je relaksacija odnosa u ekonomiji, put ka relaksaciji političkih odnosa i snižavanju tenzija.

Dnevnik.ba

06. prosinac 2021 16:20