StoryEditor

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Piše Desk  /  24.04.2024., 10:59h

"To su za nas izuzetno važni kontinenti i narodi, uvijek su prijateljski raspoloženi prema nama, osjećaju brigu Srbije i zato su rezervirani prema svemu", rekao je Vučić u intervjuu za Radioteleviziju Srbije.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da je pozicija Srbije, kada je riječ o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, izuzetno teška te dodao kako je za Srbiju važno da je što više zemalja suzdržano ili da glasuju protiv nego za rezoluciju što bi za Srbiju bio herojski politički uspjeh.

Opća skupština Ujedinjenih naroda (UN) trebala bi 2. svibnja razmatrati prijedlog rezolucije kojom se podsjeća na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine a što je izazvalo oštro protivljenje Srbije, a Vučić smatra kako usvajanje rezolucije predstavlja tek uvod u novi pritisak na Srbiju od koje će iz Sarajeva nakon toga tražiti ukidanje Republike Srpske a od Beograda plaćanje ratne odštete.

Vučić je kazao kako pravo glasa u UN-u imaju 84 afričke zemlje te zemlje latinoameričke i karipske skupine te dodao da se  u New Yorku susreo s više od polovice predstavnika tih zemalja.

"To su za nas izuzetno važni kontinenti i narodi, uvijek su prijateljski raspoloženi prema nama, osjećaju brigu Srbije i zato su rezervirani prema svemu", rekao je Vučić u intervjuu za Radioteleviziju Srbije.

Vuči je istaknuo da Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus o stavu oko aplikacije Kosova za članstvo u Vijeću Europe kao ni konsenzus oko rezolucije o Srebrenici, ali nikoga za to nije briga.

“Oni će ionako glasati kako hoće, baš ih briga što to nema veze. I ovdje vam je isto. Je li Lagumdžija dobio suglasnost za ovo? Pa nije. Nije ni pitao, naravno”, rekao je Vučić te dodao da rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju iz koje će izaći samo problemi i dodatne podjele u svijetu.

“Dan nakon toga Rusi će podnijeti zahtjev za donošenje rezolucije kojom se osuđuje njemački genocid nad ruskim i sovjetskim narodom. A hoćemo i za ono što su radili Nijemci, i za ono što su radili Hrvati, i za mnoge druge. Dan poslije, kad kažem metaforički dan poslije, hoće li to biti mjesec ili pet, svejedno je“, rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik tvrdi kako u UN-u imaju dvije skupine zemalja i to one koje se uvijek ponašaju odgovorno i odmah proslijede povratne informacije, te kako od nekih i dalje očekuje odgovor iako je s njima obavljeno nekoliko krugova konzultacija.

 "Ovdje je temeljni problem zašto donosite tu rezoluciju - iz pijeteta, kajanja? Pognuo sam glavu ispred spomenika žrtvama, položio cvijet i, iako sam napadnut, odmah sam ih pozvao na razgovor. Ali zašto kažete da to nije kolektivna osuda, kad svi znaju da nemate nijedno ime u toj rezoluciji”, rekao je Vučić.

U rezoluciji o Srebrenici se podsjeća na razmjere genocida u kojem su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubili više od osam tisuća srebreničkih Bošnjaka i poziva se da 11. srpnja bude proglašen međunarodnim danom sjećanja na žrtve tog zločina kao i na privođenje pravdi preostalih počinitelja, te na sankcioniranje onih koji niječu genocid.

Predsjedatelj i član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović i Željko Komšić razgovarali su prošlog tjedna u UN-u s predstavnicima država članica te organizacije u sklopu nastojanja da se u Općoj skupštini osigura natpolovična potpora nužna za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici o čijem bi se prihvaćanju trebalo odlučivati na zasjedanju Opće skupštine UN-a 2. svibnja.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 12:01