StoryEditor
ruski šef diplomacije

Lavrov: Ako Gaza bude uništena kao što neki političari u Izraelu i inozemstvu predlažu, to će stvoriti katastrofu za brojna desetljeća

Piše fena  /  28.10.2023., 16:12h

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je izraelsko bombardiranje Gaze u suprotnosti s međunarodnim pravom i riskira stvaranje katastrofe koja bi mogla trajati desetljećoma.

Lavrov je te komentare, neke od najkritičnijih Moskve prema Izraelu do sada, dao u intervjuu za bjelorusku državnu novinsku agenciju Belta, koja ih je objavila u subotu.

- Iako osuđujemo terorizam, kategorički se ne slažemo da na terorizam možete odgovoriti kršenjem normi međunarodnog humanitarnog prava, uključujući neselektivnu upotrebu sile protiv ciljeva za koje se zna da su u njima prisutni civili među kojima i ljudi koji su oteti - kazao je Lavrov.

Nemoguće je, dodao je on, uništiti Hamas - kao što je Izrael obećao da će učiniti - bez uništenja Gaze skupa s većinom njenog civilnog stanovništva.

- Ako Gaza bude uništena i dva milijuna njenih stanovnika protjerano, kao što neki političari u Izraelu i inozemstvu predlažu, to će stvoriti katastrofu za brojna desetljeća, ako ne i stoljeće. Potrebno je stati, i najaviti humanitarne programe za spas stanovništva u blokadi - upozorio je Lavrov.

Zdravstvene službe u Gazi pod upravom Hamasa priopćile su u petak da je od početka izraelskog bombardiranja ubijeno 7.326 Palestinaca. To je uslijedilo nakon napada Hamasa 7. listopada, za koje je Izrael naveo da je u njima ubijeno 1.400 Izraelaca, većinom civila. Hamas je također uzeo više od 200 talaca.

Rusija, koja podržava trenutni prekid vatre i dvodržavno rješenje, razljutila je Izrael pozivajući delegaciju Hamasa u Moskvu, u odluci koju je branila u petak. Hamas je priopćio da traga za osam talaca u Gazi na zahtjev Rusije.

Lavrov je rekao da je Rusija i u bliskom kontaktu s Izraelom.

- Ostajemo u punom kontaktu s Izraelom, i naš veleposlanik je redovno u kontaktu s njima. Šaljemo signale o potrebi da se traži mirno rješenje i da se ne slijedi ova najavljena strategija ‘spaljene zemlje‘ - rekao je Lavrov.

Kijev i Zapad optužuju i samu Rusiju za bombardiranje civila širom Ukrajine. Moskva tvrdi da ne cilja namjerno civile i napada samo vojne ciljeve, prenosi Ruters.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 02:41