StoryEditor
europski parlament

Ladislav Ilčić: Srbija aktivno radi na poništavanju hrvatskog identiteta i kulture, podrivat će i EU u interesu Rusije

Piše Desk  /  10.05.2023., 15:32h

Ladislav Ilčić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, tijekom svoga govora u Europskom parlamentu na temu "Izvješće o Srbiji za 2022." tijekom aktualnog strazburškog plenarnog zasjedanja, apostrofirao je usku povezanost Srbije i Rusije u kontekstu međusobnih povijesnih veza, imperijalnog te osvajačkog mentaliteta kao i velikodržavnih ambicija.

Ilčić je istaknuo kako Srbija i dalje aktivno radi na poništavanju hrvatskog identiteta i kulture, što se očitava kroz srpski državno podupirani projekt stvaranja tzv. "bunjevačke nacije", a na štetu tamošnje hrvatske nacionalne manjine. 

Naveo je i kako, u tom kontekstu, milijarde eura koje EU dotira ovoj zemlji ne mogu suštinski izmijeniti politički kurs kojim ide Vučićeva Srbija.

"Srbija nije predana europskim vrijednostima i nikad nije ni bila. Pitate se zašto nije uvela sankcije Rusiji? Zanima vas zašto tolerira odlazak dragovoljaca u redove zločinačke paravojske Wagner? Nije vam jasno kako je moguće da ruski propagandni mediji na njezinom teritoriju slobodno emitiraju? Reći ću vam ja kako je moguće: sve ono što danas radi Rusija, zadnjih sto i više godina radila je Srbija. Ne samo oružjem kao prije 30 godina, nego i krađom kulture i hrvatskog jezika", rekao je Ilčić.

Kao što Moskva negira ukrajinsku naciju, pojasnio je, tako i Beograd negira više nacija jugoistočne Europe. 

"Pogledajte samo što rade hrvatskoj manjini u Srbiji, stvarajući umjetnu bunjevačku naciju da bi do kraja izbrisali Hrvate! Možete vi Srbiji davati milijarde, ali ona će i dalje gledati prema Moskvi jer taj je odnos dio srpske povijesti, identiteta i političkog mentaliteta. Ulazak ovakve Srbije u EU značio bi punopravno članstvo 'male Rusije' koja bi iznutra podrivala ovu zajednicu u interesu 'velike Rusije'", zaključio je Ilčić.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 22:00