StoryEditor
Predsjednica Skupštine srbije

Brnabić: "Konaković potvrdio da je rezolucija usmjerena direktno protiv Srbije, žele odštetu"

Piše desk  /  29.04.2024., 14:30h

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić ragirala je na izjavu ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da "ovakva Srbija zaslužuje naš prezir", zaključujući da ona dokazuje kako je "rezolucija usmjerena protiv Srbije, cilj ove rezolucije je da se Srbija osudi i traži se ratna odšteta".

Ona je dodala da su mnogi svjetski stručnjaci rekli da se u Srebrenici nije dogodio genocid, ali da sa druge strane postoji opozicija u Srbiji koja tvrdi suprotno i govori kako bi Srbija trebalo čak i da kosponzorira ovu rezoluciju.

- Osobno sam imala tu čast i razgovarala nekoliko puta s gospodinom Efrainom Zurofom i čula izjavu Jahude Bauera koji sada ima 86 godina i svoj život je posvetio istraživanju i gonjenju nacista, uhićenju, uvođenju pravde, istraživanju holokausta, genocida, ratnih zločina, koji je jasno rekao da to nije genocid.

Ne postoji lokalni genocid, genocid je genocid, ne možete ga imati u jednoj ulici ili u jednom selu, ali da ne ulazim u to.

Ono što je zanimljivo u izjavi Konakovića je da on potvrđuje ono sto je Aleksandar Vučić govorio od prvog dana, a to je pod jedan da je ova rezolucija usmjerena protiv Srbije, cilj ove rezolucije je da se Srbija osudi i cilj je ratna odšteta.

Ponoviti čitav proces

Dakle da se ponovi čitav taj proces, ovdje je Srbija na stubu srama, ovdje je srpski narod na stubu srama, ovo je nešto što oni žele da prati generacije srpskog naroda. I ovo je nešto što oni rade ne zarad pomirenja i zarad žrtava tog užasnog ratnog zločina, već zarad ratne odštete.

I sve vrijeme dok je Aleksandar Vučić to pričao oni su govorili - nije.

Evo sad čim su malo nervozni oko toga što se događa s tom rezolucijom, jer se drugi put odlaže rasprava i glasanje, oni su potpuno nesvjesno potvrdili da je Aleksandar Vučić od prvog dana bio u pravu i to je ono što je meni najzanimljivije u toj izjvavi - rekla je Brnabić.

Dnevnik.ba

12. lipanj 2024 18:04