StoryEditor
pogled iz susjedstva

Krvnik s Ovčare: Kad bi htjela, Rusija bi mogla za tri dana završiti s Ukrajinom; Zelenski je trebao spriječiti sukob

Piše desk  /  12.03.2022., 07:04h
Umirovljeni srpski general Mitar Kovač i bivši časnik Jugoslavenske narodne armije, srpski zločinac Veselin Šljivančanin, komentirali su koliko su Rusi blizu osvajanja Kijeva, ukrajinskog glavnog grada, i hoće li ukrajinska prijestolnica biti u rukama Rusije.

"Mogu vam pričati o tome kako se osvajaju velika naseljena mjesta. Rusija je velika zemlja i ima moćnu vojsku. Žao mi je što je bilo kakav sukob nastao između slavenskih naroda. Vjerujem da su pravilno procijenili taj sukob i kakav je neprijatelj. Zelenski je trebao spriječiti sukob, da ljudi ne ginu. Njemu je Rusija susjed. Vjerujem da ruski generali i časnici isto razmišljaju da su Ukrajinci njihov blizak narod", rekao je u Pulsu Srbije Veselin Šljivančanin, dodavši koji su stvarni ruski ciljevi.

"Vjerujem da je jedini cilj da se unište vojni ciljevi i oni elementi koji mogu biti opasnost za Rusiju i njene građane i sve one ljude ruskog podrijetla. Naseljeno mjesto je opasno za svaku vojsku. Mogli biste poravnati taj grad i sravniti sve civile, i da onda ušetate. Najgori su snajperisti, minska polja i utvrđene zgrade i to se ne zauzima lako i jednostavno", dodao je.

Bivši general Mitar Kovač smatra da Rusi zapravo oslobađaju Kijev.

"Ovdje se radi o oslobađanju Kijeva, ne o osvajanju. Terminologija puno znači. Ovo je oslobađanje od pronacističke vlasti. Amerika je razvijala biološke laboratorije, pripremala proizvodnju biološke bombe, usmjerene protiv slavenskih naroda. Sve je to priprema za genocid. Nažalost, i Europska unija je pokleknula i podržava vlast koja je pronacistička. Sve to nije dobro ni za Europu ni za nas u ovoj regiji. Mislim da će trebati dugo vremena da se prepoznaju motivi ovog rata. Rusija je ovo morala napraviti. Rusi su prikazali da se za 24 sata mogu naći ispred Kijeva. Mislim da će u narednim danima Rusi odreagirati kako treba", rekao je, dodavši da nakon ovoga rata ništa neće biti isto.

"Sve se radi planski i osmišljeno. Ovdje se ne može razumjeti ni bitka za Kijev ni rat u Ukrajini, ako se iznad toga ne razumije da je ovo globalni sukob. Ruska vojska, paralelno i s drugim dijelovima bojišta, gleda kada će biti signal napada na Kijev. Prijelomna je to točka, kao i snage u Donbasu. Snage koje će izvjesno biti isječene okružene i ovih nekoliko gradova koji čekaju da izađu civili bit će prijelomne točke ukupnog rata. Poslije svega ne vjerujem da će Ukrajina ikada ostati država kakva je bila. Neće ni europski poredak, a neće ostati ni isti odnosi između Rusije i NATO saveza", tvrdi Kovač

Kovač je dodao da se uopće ne postavlja pitanje hoće li Rusi zauzeti Kijev.

"Rusi će uspjeti osloboditi Kijev, to uopće nije pitanje hoće li, samo je pitanje cijene. Mislim da će biti manje žrtava nego kada su Amerikanci osvajali Bagdad, koje je trajalo 20 i više dana i gdje je bilo mnogo civilnih žrtava. Da su to htjeli uraditi, Rusi su odavno to mogli", dodao je Kovač.

Slično razmišlja i Šljivančanin.

"Kada bi Rusija htjela, za tri dana bi završila s Ukrajinom. Ali, Rusija mora gledati što planiraju drugi i vjerojatno će voditi jedan dugotrajni sukob. U naseljenom mjestu možete doživjeti velika iznenađenja, naročito u tako velikom gradu. Isto je problem stanovništvo. Kada se blokiraju tako velika naselja, najvažniji je položaj", zaključio je Šljivančanin.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 09:36