StoryEditor
čapljina

Kreću radovi na izgradnji obrambenog nasipa Gabela Polje

Piše fena  /  01.04.2022., 22:57h
Svečano potpisivanja Ugovora za izvođenje radova i za usluge stručnog nadzora na izgradnji obrambenog nasipa Gabela Polje upriličeno je petak u Čapljini

Potpisivanju su nazočili gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić, kao investitor, te izvođač radova Roading d.o.o. Gračanica i nadzora Bumat d.o.o. Trebižat.

Ovaj prekogranični projekt obrane od poplava grada Metkovića i Čapljine obuhvaća izgradnju obrambenog nasipa, ustave Glibuša, ustave Strimen, crpne stanice Glibuša, preljevne građevine s uređajem za kontrolirano upuštanje voda u branjeno područje i ostalih hidrotehničkih objekata koje štite branjeno područje od poplava, objavili su iz čapljinske Gradske uprave.

Jedinstveni Obrambeni zaštitni sustav čine dva podsustava. Prvi podsustav obuhvaća naselje Jerkovac i Glibušu na području grada Metkovića u Republici Hrvatskoj i taj dio projekta je završen, a drugi dio podsustava obuhvaća naselje Gabela Polje na području grada Čapljine.

Cilj projekta je stavljanje u funkciju oba podsustava kao jedan učinkovit sustav obrane od poplava jer jedino tako će, kako je istaknuto, projekt biti funkcionalan.

Ukupna vrijednost projekta koji obuhvaća izvođenje radova i nadzor iznosi 4.621.699 KM, a rok za izvođenje usluga je 3 godine.

Gradonačelnik Vidić istaknuo je kako će ovaj projekt mještanima Gabela Polja i desne obale rijeke Neretve na području Metkovića osigurati "miran san" za vrijeme velikih kiša i poplava.

"Ovaj nasip zaštitit će cijelu desnu obalu Neretve i mještani će moći mirno spavati. Jedan dio nasipa na području Metkovića već je završen, a današnjim potpisivanjem Ugovora za izvođenje radova kreće se u završetak drugog dijela nasipa, nakon čijeg će završetka projekt biti potpuno u funkciji. Osim raspisivanja natječaja, naše obaveze bile su i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na području Gabela Polja i ključni korak, koji je bio neobično važan, je da smo ingerencije Vijeća ministara, odnosno države BiH spustili na našu lokalnu razinu i samim tim ubrzali ovaj proces jer ovdje se radi o međudržavnom projektu” – kazao je gradonačelnik.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 23:07