StoryEditor
ZASTUPNIK U PARLAMENTU BIH

Kožul: Slučaj Zildžić pokazuje ono što smo svi znali, da je OSA bila pod nadzorom jedne političke stranke

Piše desk  /  21.09.2023., 21:17h

Zastupnik u Zastupničkom doma Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul izjavio je da Klub zastupnika predvođenih HDZ-om BiH podržava donošenje Prijedloga zakona o vanjskim poslovima, koji je na današnjoj sjednici doma dobio opću, ali ne i entitetsku većinu.

– Tijekom rasprave bili smo prilično jedinstveni da je zakon o vanjskim poslovima sistemski, potreban i važan. Zakon nije idealan, te je bilo mnogo opravdanih primjedbi na članke. To je nešto što se eventualno u drugoj fazi čitanja može usuglasiti. Ako zakon danas dobije opću većinu, a ne dobije entitetsku napravili smo dobru stvar, ostavili smo nekakav vremenski prostor za stručno i političko usuglašavanje stavova oko ovog zakona – kazao je Kožul.

Kožul je komentirao i slučaj Salko Zildžić, koji je uhićen u Srbiji radi pronalaska pištolja i iskaznice Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA).

– Ovaj slučaj samo pokazuje ono što smo svi znali – da je OSA u proteklih sedam, osam godina bila privatizirana i bila pod nadzorom jedne političke stranke. To je ozbiljan politički i sigurnosni problem o kojem ćemo morati raspravljati. Dakle, radi se o problemu koji postoji i malo po malo izlazi na svjetlo dana, kazao je Kožul.

Dodao je da je jedna od članica Povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e već podnijela inicijativu da se hitno održi sastanak tog Povjerenstva.

– Taj sastanak, koliko znam, bit će veoma brzo održan. Ima niz razloga da se on održi neovisno o navedenom slučaju – poručio je Kožul.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:58