StoryEditor

Nova pljuska iz Washingtona za korumpiranog Osmicu: Tražio dokaze, dobio jasnu poruku State Departmenta

Piše desk  /  12.12.2023., 09:52h

Bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić tvrdio je da su sve optužbe kojima je Ministarstvo financija i trezora SAD-a obrazložilo odluku da ga uvrste na listu sankcija neistinite i nemaju apsolutno nikakvo uporište.

Pozvao je u još u ožujku, kada je završio na crnoj listi SAD-a, Ministarstvo financija ili druge institucije SAD-a da, ukoliko imaju bilo kakav dokaz koji potvrđuje iznesene optužbe i dovode u pitanje zakonitost njegovih postupaka, da o tome obavijeste pravosudne institucije Bosne i Hercegovine, prenosi Avaz.

 - Vrlo rado ću se odazvati pozivu pravosudnih institucija, potpuno siguran da ništa nezakonito nikada nisam uradio. Optužbe iznesene na moj račun su me zaista iznenadile, prije svega zbog višegodišnje uspješne suradnje s institucijama SAD - tvrdio je zabrinuti Osmica u ožujku ove godine.

No, pola godine kasnije, Washington ga je dodatno spustio na zemlju. Da su dokazi SAD-a ozbiljni potvrdila je i jučerašnja nova odluka State Departmenta kojom je Osmici zabranjen ulazak u SAD.

Lista je proširena i na njegovu suprugu Amelu Šehović - Mehmedagić. 

Time je Osmica dobio jasnu poruku iz Washingtona što o njemu i njegovim postupcima i radu na čelu OSA-e, koju je bio prrivatizirao, misle SAD.

 - Mehmedagić je surađivao s kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao javni položaj da bi se obogatio. U okviru ove akcije sankcionirana je i njegova supruga Amela Mehmedagić Šehović. Ranije je Ministarstvo trezora sankcioniralo Mehmedagića na osnovu E.O. 14033 za suučesništvo u korupciji u vezi sa zapadnim Balkanom, direktnu ili indirektnu uključenost u korupciju, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu s vladom na zapadnom Balkanu, ili sadašnjeg ili bivšeg vladinog službenika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je pronevjera javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu dobit ili političke svrhe, ili podmićivanje - naglašeno je iz State Deparmenta.

Jasni dokazi

No, prema informacijama "Avaza", ovo je samo početak. Nervoza se uvukla među pojedince u pravosuđu s kojima je Osmica godinama surađivao i muljao.

Crna lista bit će vrlo brzo proširena. Uskoro će se naći vrlo zanimljiva imena. Dokazi koje imaju SAD i Ambasada SAD u BiH su itekako ozbiljni. 

Kada je u pitanju informacija Američkog ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) ministarstva za trezor SAD-a, i tu je jasno navedeno što je i kako radio Osmica.

U obrazloženju se navodi da je, u svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osman Mehmedagić Osmica zloupotrijebio državnu telekomunikacijsku kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

Koristio "BH Telecom"

Mehmedagić je koristio „BH Telecom“ za prikupljanje mobilnih podataka o bh. političarima koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je, također, dao upute jednoj osobi da prati vladinog dužnosnika povezanog s opozicijskom strankom entiteta Republika Srpska (RS), navodi se u obrazloženju.

Usto, Mehmedagić je, naveo je OFAC, iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze kako bi pridobio kandidate iz osmorke, grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrže SDA

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 20:26