StoryEditor
energetska kriza

Kosovo prekida opskrbu električnom energijom većini stanovnika

Piše desk  /  29.12.2021., 13:46h
Europa je u sve većoj energetskoj krizi. Postoje problemi s isporukom plina iz Rusije, rastu cijene plina i električne energije. Energetska kriza produbila se i na Kosovu, koje počinje prekidati opskrbu električnom energijom većini od svojih 2 milijuna stanovnika. Od četvrtka uvodi isključivanje struje dva puta dnevno na dva sata.

Kao nikad prije, gužva je u jednom servisu za popravak generatora u Prištini.

- Potražnja u posljednja dva tjedna porasla je za otprilike 200 posto. Dobivam najmanje 15 generatora za popravak dnevno, ali nemoguće je da jedan čovjek sve to napravi. Mogu ih popraviti samo pet-šest, a i to je vrlo teško bez rezervnih dijelova za te stare generatore, kaže serviser generatora Gani Fazlia.

Zbog krize u proizvodnji i opskrbi, da bi se rasteretile domaće elektrane, Kosovo već tjedan dana živi s prekidima u opskrbi električnom energijom - građani bez struje ostaju dva puta dnevno po dva sata - ujutro od 8 do 10 i popodne od 16 do 18 sati. Stanje je toliko loše da je vlada premijera Albina Kurtija proglasila 60-dnevno "energetsko izvanredno stanje." 

- Situacija je još teža zbog prekida rada postrojenja za proizvodnju električne energije Kosovo A i Kosovo B, rekla je Artane Rizvanolli, ministrica gospodarstva Republike Kosovo.

Kosovo većinu svoje energije proizvodi u dvjema starim elektranama na ugljen izvan Prištine, i obično uvozi od 10 do 15 posto svoje energije. No niska domaća proizvodnja, tehnički kvarovi i hladno vrijeme koje prekida proizvodnju u pokvarenim elektranama tjeraju zemlju da uvozi mnogo više energije nego što je uobičajeno - trenutačno čak 40 posto.

Uvozne cijene porasle su sa 70 eura, u ovom razdoblju prošle godine, na čak 515 eura po megavatsatu. Za građane Kosova cijena je 6 centi po kilovatsatu, što je najjeftinije u Europi, jer su tarife za kućanstvo jako subvencionirane.

- Kakva god odluka Vlade bila - popravak bilo kojeg dijela sadašnjih elektrana ili izgradnja nove elektrane na ugljen - za to će trebati najmanje pet godina. Kako će se živjeti tih sljedećih pet godina kada nemamo nove kapacitete?, komentira energetski stručnjak Trim Ternava.

Zbog najgore energetske krize u posljednjem desetljeću, pekar Xhelal Gashi razmišlja o zatvaranju svog obrta u Prištini. 

- Troškovi proizvodnje udvostručili su se. Obično svoj račun za struju plaćam oko 300 eura, ali sada trošim 100-110 eura dnevno kako bih kupio dizel za generator, kaže.

Tzv. „energetski škripac" u Europi, tijekom kojeg poskupljuje električna energija, nešto je na što stručnjaci već dugo upozoravaju. Naime, energetski koncerni zimi, zbog sezone grijanja, moraju trošiti više plina, ugljena i nafte, kako bi spriječili nestašicu. A na burzama se za iduću godinu računa s cijenom električne energije koja će u Njemačkoj biti veća za 11, a u Francuskoj za 7,7 posto. To je pokazatelj da bi kriza mogla potrajati dulje nego što se do sada pretpostavljalo.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 20:30