StoryEditor
Izvanredna sjednica

Bećirović ‘za’, Komšić ‘suzdržan‘, Cvijanović ‘protiv‘ prijema Kosova u Vijeće Europe

Piše fena  /  23.04.2024., 19:40h

Izvanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine održana je danas, na zahtjev člana Predsjedništva Željke Cvijanović, s jednom točkom dnevnog reda – stav Predsjedništva BiH u vezi s apliciranjem Kosova za članstvo u Vijeće Europe.

Denis Bećirović je glasao ‘za’, Željko Komšić je ‘suzdržan‘, a Željka Cvijanović je glasala  ‘protiv‘.

- Smatram da treba glasati „ne“. Ukoliko želimo konzistentno da nastupamo na međunarodnom planu, onda moramo da poštujemo stavove naših institucija, to nije stav pojedinačnog opredjeljenje veleposlanika, volonterizam ili krajnje nepoštovanje države – kazala je Cvijanović na tiskovnoj-konferenciji nakon izvanredne sjednice Predsjedništva BiH.

Navela je da današnje „šaroliko“ glasanje jasno pokazuje da je Bosna i Hercegovina u problematičnoj situaciji po mnogim pitanjima.

- Ovo je samo jedno od pitanja kojima se bavimo. Čitav je slijed događaja koji pokazuju nedosljednosti i gdje ambasadori ne poštuju Predsjedništvo. Ministarstvo vanjskih poslova često daje instrukcije ambasadorima bez da je pitalo Predsjedništvo za mišljenje ili da je uvažilo različita mišljenja nas tri člana Predsjedništva – smatra Cvijanović.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe dala je prošlog tjedna zeleno svjetlo za članstvo Kosovu u to vijeće, nakon što je glasao 131 od 171 prisutnog člana, 29 je bilo protiv, 11 je bilo suzdržano.

Predstavnici Bosne i Hercegovine u Vijeću Europe nisu bili jednoglasni po tome (Branislav Borenović (PDP), Sabina Ćudić (NS), Saša Magazinović (SDP) i Snježana Novaković Bursać (SNSD)). Borenović i Novaković Bursać glasali su ‘protiv‘, a Ćudić i Magazinović su glasali ‘za‘ ulazak Kosova u Vijeće Europe.

Peti član iz BiH Darijana Filipović (HDZ) nije otputovala na sjednicu VE.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 21:35