StoryEditor
zakon o sudu bih

Košarac o Zakonu o Sudu BiH: Što više smanjiti utjecaj stranaca na pravosudne institucije

Piše desk  /  12.03.2024., 15:17h

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da Vijeće ministara BiH nije raspravljalo o Zakonu o Sudu BiH jer tekst zakona još nije usuglašen.

 

Dodao je da je ključno pitanje sjedište Apelacionog vijeća i da je stav stranaka iz RS-a da ono treba biti što dalje od Sarajeva kako bi smanjili utjecaj ambasada SAD-a, EU, OHR-a i drugih na bh. pravosudne institucije.

Košarac je naveo da je produžen rok za sedam dana kako bi radna grupa pokušala naći rješenje i izrazio uvjerenje da je moguće postići dogovor.

Istaknuo je da je nagovještaj da bi Europsko vijeće uskoro moglo dati "zeleno svjetlo" za BiH nešto što je trebalo da se desi još u prosincu prošle godine kada su iz neopravdanih razloga Moldavija i Ukrajina dobile bolji status.

Košarac je rekao da je umjereni optimista i da bi određivanje točnog datuma početka pregovora bilo motivirajuće za ispunjavanje ostalih obaveza iz 14 prioriteta.

Naglasio je da neće biti zaboravljen Zakon o Ustavnom sudu ni Zakon o prestanku važenja mandata stranih sudaca, ali ni zatvaranje OHR-a jer smatra da je najbolje donositi odluke dogovorom aktera iz BiH bez uplitanja stranaca.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 01:15