StoryEditor
ministar vanjskih poslova

Konaković: Ako političari budu zreli i hrabri, mogli bismo napraviti najveći iskorak u povijesti BiH

Piše fena  /  01.11.2023., 16:37h

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ocijenio je u razgovoru za Fenu da su se danas tijekom posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen Sarajevu mogle čuti ohrabrujuće i optimistične poruke, ali da su "pred nama su još neke obaveze koje bismo trebali ispuniti".

Govoreći pred polazak za Berlin, gdje će sutra sudjelovati u radu ministarske konferencije pod nazivom "Veća, jača Europska unija čini EU spremnom za proširenje, a buduće članice spremnim za pristupanje", istaknuo je da je ovo bila treća posjete Von der Leyen BiH u zadnjih nekoliko godina što pokazuje interes za BiH i njenom europskom perspektivom.

- Mnogo je lakše razgovarati s političarima kada znamo da na drugoj strani stoje konkretni planovi Europske unije, koji su možda postojali i ranije, ali mi se čini da su sada konkretniji nego ikad i da se u smislu podrške našoj ekonomiji tu zaista otvara ogroman prostor u smislu sredstava i  fondova - kaže Konaković.

Međutim, njemu najzanimljiviji dio jeste onaj koji govori o pristupu jedinstvenom tržištu i otvaranju prostora za bh. kompanije, ali i za potencijalne investitore koji bi u slučaju te vrste relaksacije administracije sigurno birali BiH kao poželjnu destinaciju.

- Dakle, odlično je što smo danas imali Ursulu von der Leyen u BiH, a pogotovo što smo čuli neke poruke koje sigurno možemo nazvati optimističnim, te podvući liniju "do nas je". Ako političari budu zreli, ako budu hrabri, ako im na prvom mjestu bude interes građana BiH mogli bismo napraviti najveći iskorak u historiji ove zemlje - smatra on.

29. travanj 2024 22:44