StoryEditor

Komšićeva stranka podržala "Stranku za BiH" u tužbi protiv Schmidta i Hrvatske

Piše desk  /  02.09.2022., 17:32h

Demokratska fronta podržala je Stranku za Bosnu i Hercegovinu u pokretanju tužbe protiv Christian Schmidta, visokog predstavnika u BiH i ostalih koje planiraju tužiti Europskom sudu za ljudska prava.

Iz DF navode da je vidljivo da se visoki predstavnik suprotno svome osnovnom i primarnom zadatku, u potpunosti stavlja na stranu Republike Hrvatske koja putem svojih ekspozitura u Bosni i Hercegovini nastoji preoteti dio suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Umjesto da na takve pokušaje odlučno reagira, Christian Schmidt se stavio u ulogu aktera koji aktivno potpomaže narušavanje suvereniteta države Bosne i Hercegovine, kažu u DF-u, prenosi N1.

Također, na kraju napominju da s obzirom na to da Schmidt nije odustao od planova o nametanju sistema aparthejda, nego samo prolongira donošenje rješenja, podržavamo inicijativu Stranke za Bosnu i Hercegovinu, te smatramo kako je od jednakog značaja i građanska i pravna borba protiv podrivanja suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, na sjednici Glavnog odbora Stranke za BiH krajem kolovoza usvojen je tekst tužbe koju će u ime "građana BiH" podnijeti protiv Europske unije, Republike Hrvatske, i Ureda Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 21:15