StoryEditor
Trinaesta eko akcija čišćenja podmorja

Klubovi iz BiH i Hrvatske vratili sjaj neumskom podmorju

Piše Nikolina Lovrić  /  05.06.2022., 16:26h

Pet ronilačkih klubova iz BiH i Hrvatske i ove su se godine udružili u plemenitoj akciji čišćenja najvrjednijeg neumskog resursa, mora.

U ekološkoj akciji koja ove godine slavi svoj trinaesti rođendan sudjelovali su, osim domaćina ronilačkog kluba Neum, i Ronilački klub SEUH Mostar, RK Mostar, RK Dubrovnik, RK Leut Blace, RK SHREK DELTA 5 Metković, ali svoj su obol dali i Granična policija Neum, Lučka kapetanija Neum, te udruga građana Mare Nostrum Neum.

 U „ulovu“ koji je, nažalost, i ovaj put bio respektabilan prevladala je  široka paleta plastične ambalaže uz pripadajuće i nezaobilazne limenke piva, te tradicionalni plažni program koji se valjda po defaultu kada više ne treba baca u more.

Govori to puno o kulturi kupača-bacača, ali i turista i domaćih koji još uvijek nemaju dovoljno izgrađenu svijest o važnosti očuvanja mora kao najvrjednijeg resursa kojim raspolažemo. Pa iako smo ponekad zaista loši „najamnici“, dobro je znati kako među nama žive i oni kojima nije teško izdvojiti dan kako bi sredili podmorje jednog Neuma, i to čisto iz ljubavi prema plavetnilu, te kolegijalnosti i prijateljstva među ronilačkim klubovima

I kada se sve te okolnosti spoje, more odluči i uzvratiti. Nahrani te, okupa, osvježi, pročisti dišne puteve, a ako ste baš srećković, zna i platiti. U to se uvjerio jedan od ronioca koji je iz zarona umjesto limenki izvukao čistih i očuvanih 200 kuna!

Ronilačka priča se iz mora nakon akcije, preselila za trpezu i ronjenje u osvježavajućim pićima i uživanje u ukusnim jelima, a već su i pali dogovori za iduće akcije u misiji održavanja Jadrana najljepšim morem svijeta.

Dodajmo samo na kraju kako je i ove godine kao generalni pokrovitelj, akciju podržala i sponzorirala Općina Neum kao domaćin događanja.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 06:16