StoryEditor

U Neumu ulovljen modrulj, ugrožena i strogo zaštićena vrsta morskog psa

Piše desk  /  03.05.2024., 13:16h

Ovog tjedna je lokalni ribar u moru kod Neuma ulovio modrulja, ugroženu i strogo zaštićenu vrstu morskog psa, piše hercegovina.info i dodaje da se radi o mladunčetu teškom oko 12 kilograma.

Portal dodaje i da ovakvi ulovi u Neumu nisu česti, ali ne bi trebali ni biti jer ih je dozvoljeno uloviti samo ako spadaju pod tzv. slučajne ulove te ih se ne smije planski ili organizirano loviti.

Ribar je slučajno ulovio morskog psa u mrežu stajaćicu, te je maleni modrulj uginuo prije nego je izvučen iz mora, javlja portal Hercegovina.info i navodi da je ulov prijavljen svim nadležnim službama.

Modrulj najviše vremena provodi na otvorenom moru, posebno na južnom Jadranu. Upravo stoga se rijetko viđa u blizini obale. U Hrvatskoj je izlov i uznemiravanje ove vrste strogo zabranjeno.

Mogu biti dugački i do pet metara te su jedna od 29 vrsta morskih pasa koje žive u Jadranskom moru. Ljude rijetko napadaju, ali se smatraju potencijalno opasnim morskim psima.

U Jadranu živi 60 vrsta morskih pasa i raža, 70 posto ih je ugroženo

Istraživanje iz 2022. godine koje se bavi hrskavičnim ribama pokazalo je da u Jadran povremeno zalazi ili u njemu stalno živi 60 vrsta morskih pasa i raža, a čak 70 posto jadranskih vrsta je ugroženo.

Hrvatska je šampion u očuvanju hrskavičnih vrsta, ne samo u Europi nego i u svjetskim okvirima, jer 23 hrskavične ribe imaju strogo zaštićen status. No, ta regulativa čuva ih samo dok se nalaze u moru pod hrvatskom jurisdikcijom i čim izađu iz tog područja, prema njima se uglavnom ophode kao i prema svim ostalim ribama.

Stoga autori, koji su i članovi najvažnije svjetske organizacije stručnjaka za morske pse i raže (IUCN Shark Specialist Group), upozoravaju na hitnu potrebu za izjednačavanjem regulative te važnosti otkrivanja njihovih mrijestilišta gdje bi se primijenile dodatne mjere za njihovu zaštitu i očuvanje.

Dnevnik.ba

13. svibanj 2024 20:42