StoryEditor
američki predsjednik

Joe Biden razmatra da proglasi vanredno klimatsko stanje

Piše desk  /  25.07.2022., 08:02h

Predsjednik SAD Joe Biden razmatra da proglasi izvanredno klimatsko stanje. Ovu informaciju je potvrdio američki izaslanik za klimu John Kerry.

Ako bi to učinio, onda bi imao dodatnu mogućnost da nametne agendu za obnovljive izvore energije. Trenutno u Kongresu nema većinu koja bi podržala agendu.

Obnovljivi izvori energije

Kerry smatra da nitko više od Bidena nije posvećen da se fosilna goriva zamjene obnovljivim izvorima energije. Ocijenio je da se nedavnim odlukama Vrhovnog suda SAD-a nije doprinijelo zaštiti okoliša.

Klimatske promjene su sve intenzivnije - sve je toplije, suše i šumski požari su sve učestaliji. Zemlja je od početka industrijskog doba toplija za 1,1 stupanj celzija, a izgledno je da će biti još toplija ako vlade država nešto ne učine da to spriječe.

Deseci milijuna ljudi u dvije američke savezne države tijekom prošlog tjedna bili su pogođeni toplinskim valom. Bidenovim naporima u borbi protiv klimatskih promjena suprotstavio se njegov stranački kolega iz konzervativnog krila demokratske stranke, senator iz Zapadne Virginije Joe Manchin. Poručio je da neće podržati predsjednikovu agendu.

Borba protiv klimatskih promjena

Predsjednik SAD-a je 20. srpnja predstavio plan vrijedan 2,3 milijarde dolara za borbu protiv klimatskih promjena i prirodnih katastrofa. Nije proglasio izvanredno klimatsko stanje uprkos tome što su dio demokrata i organizacija za zaštitu okoliša tražili da to uradi.

Kako je Kerry izjavio za BBC, svijet je naučio da je zelena energija doprinijela snižavanju stope inflacije, snižavanju troškova za energiju, stvaranju radnih mjesta, poboljšanju zdravlja i sigurnosti. Tvrdi da je Biden spreman iskoristiti svako raspoloživo sredstvo u borbi protiv klimatskih promjena, što podrazumijeva i korištenje predsjedničkih ukaza.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 22:05