StoryEditor
popularna aplikacija

TikToku prijeti zabrana ako ne proda poslovanje aplikacije u SAD-u

Piše desk  /  25.04.2024., 10:54h

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je zakon kojim se od kineskog vlasnika TikToka zahtijeva da proda poslovanje aplikacije u SAD-u ili će se suočiti sa zabranom.

Biden je ranije rekao da će potpisati zakon, usvojen kao dio paketa inostrane pomoći za Ukrajinu, Izrael i Tajvan.

Kako zakonodavstvo utire put prodaji ili zabrani TikToka?

Prema američkim medijima, Zakon daje vlasniku TikToka sa sjedištem u Pekingu 270 dana da proda poslovanje aplikacije u SAD-u. Ako se bude činilo da se ByteDance bliži finaliziranja posla kako se rok približava, predsjednik bi mogao odobriti produženje od 90 dana.

Krajnji rok dolazi otprilike u vrijeme inauguracije sljedećeg predsjednika, 20. siječnja. To znači da sljedeći predsjednik, ovisno o pobjedi na izborima, može odlučiti hoće li se proces prodaje produžiti.

Ako ByteDance uopće ne uspije izvršiti prodaju, prijeti mu zabrana u cijeloj zemlji, blokiranje trgovina aplikacijama te internet provajderima da distribuiraju TikTok.

Zašto SAD prijeti zabranom TikToka?

Američki zakonodavci i vlasti zabrinuti su da bi podacima od 170 milijuna američkih korisnika TikToka mogla pristupiti kineska država prema zakonima o nacionalnoj sigurnosti.

Christopher Wray, direktor FBI-a, američke domaće obavještajne i sigurnosne agencije, rekao je da ByteDance "kontrolira kineska vlada" i upozorio da bi vlasti u Pekingu mogle utjecati na ljude manipulirajući algoritmom oko onoga što ljudi vide na TikToku kao i dopuštanje vladi da prikuplja korisničke podatke za "tradicionalne špijunske operacije".

TikTok negira da je kineska vlada pokušala pristupiti američkim korisničkim podacima i kaže da će odbiti svaki takav zahtjev.

U prošlogodišnjem pojavljivanju pred Kongresom, izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew rekao je: "Dopustite mi da kažem ovo nedvosmisleno: ByteDance nije agent Kine ili bilo koje druge zemlje."

TikTok je već rekao da će se boriti protiv zakona na sudu nakon što bude potpisan, nazivajući ga kršenjem prvog amandmana američkog ustava, koji štiti slobodu govora.

Tko bi mogao biti zainteresiran za kupovinu TikTokovog poslovanja u SAD-u?

Bivši američki ministar financija Steve Mnuchin rekao je u martu da formira konzorcij za kupovinu imovine TikToka u SAD-u, nazivajući to "velikim poslom".

U međuvremenu, 2020. Microsoft je "istražio priliku" za kupovinu TikToka, po nalogu Trumpa, koji je također potaknuo američku tehnološku tvrtku Oracle i maloprodajnu korporaciju Walmart da preuzmu veliki udio u poslu.

Sam ByteDance ima niz američkih investitora, uključujući investicijske tvrtke General Atlantic, Susquehanna i Sequoia Capital.

S druge strane, kineska vlada je prošle godine rekla da će se "snažno usprotiviti" prodaji aplikacije, dodajući da bi to "ozbiljno potkopalo povjerenje investitora iz raznih zemalja, uključujući Kinu, da ulažu u SAD".

Kina također ima izvozne propise koji zabranjuju prodaju određenih tehnologija.

Hoće li druge zemlje slijediti taj primjer s oduzimanjem ili zabranom?

TikTok je već pod pritiskom i na ostatku Zapada zbog problema s dijeljenim podacima.

Zabranjen je na telefonima vladninih službenika u Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi i Novom Zelandu – a osoblju Europske komisije također je zabranjeno koristiti ga na uređajima izdanim za posao.

Pozivi na zabranu u Velikoj Britaniji već su izrečeni, uključujući i bivšeg čelnika Konzervativne stranke Iaina Duncana Smitha.

TikTok i deseci drugih kineskih aplikacija zabranjeni su u Indiji 2020. nakon što je vlada izjavila da "škode suverenitetu i integritetu Indije, obrani Indije, državnoj sigurnosti i javnom redu".

Dnevnik.ba

12. srpanj 2024 10:46