StoryEditor
Yahel Vilan

Izraelski veleposlanik negirao genocid u Srebrenici, Konaković mu poručio: "Vi ste ljudska sramota"

Piše desk  /  28.04.2024., 14:41h

Izraelski veleposlanik u Srbiji Yahel Vilan izjavio je u petak za srbijansko izdanje ruskog portala Sputnjik da holokaust nad Židovima u Drugom svjetskom ratu nije jedini genocid i da ih je bilo još širom svijeta.

Vilan je nakon toga rekao nešto što je razbjesnilo mnoge, među ostalima i bosanskohercegovačkog šefa diplomacije Elmedin Konakovića. "Ali, kada Srebrenicu nazovete genocidom, po mom mišljenju to umanjuje važnost tog termina koji bi se trebao koristiti samo za genocide. Za mene, Srebrenica se ne bi trebala nazivati genocidom", rekao je Vilan.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na to ju je izjavu odgovorio tako što je Vilana nazvao "diplomatskom i ljudskom sramotom". "Vi ste sramota diplomacije i ljudska ste sramota", napisao je Konaković na X-u. "Umanjivanje zločina u Srebrenici pod plaštom važnosti termina nije samo intelektualno nepošteno, već i moralno upitno", dodao je.

Glasovat će se za nekoliko dana

Podsjetimo, Opća skupština UN-a o rezoluciji o srebreničkom genocidu glasovat će drugog svibnja, što je u BiH izazvalo oštre rasprave i protivljenja vlasti u entitetu Republike Srpske te u Srbiji. Pripadnici vojske i policije bosanskih Srba u ljeto su 1995. godine u Srebrenici ubili preko osam tisuća Bošnjaka.

Inače, riječ je o zločinu koji je kvalificiran kao genocid u sudskim procesima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim sudom pravde. Vojska Republike Srpske i posebna srbijanska vojna postrojba Škorpioni ubile su najmanje 8372 bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja enklave Srebrenica.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 17:36