StoryEditor

Naša stranka: Retorika političara iz RS-a direktno ugrožava ljudske živote

Piše Desk  /  07.05.2024., 10:21h

Sramotno da dok gotovo cijeli svijet podržava Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, u samoj BiH među najutjecajnijim političarima imamo one koji taj genocid negiraju i bore se da ta Rezolucija ne bude usvojena u UN-u, navode iz Naše stranke.

Naša stranka je povodom obilježavanja Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom pozvala sve političare da žive vrijednosti koje taj datum baštini. U saopćenju za javnost navode da smo se uoči Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom "dužni zapitati koliko, prije svega na političkom nivou, afirmiramo europske i antifašističke vrijednosti".

“Zabrinjavajuće je da se u godini u kojoj smo otvorili pristupne pregovore s EU, kad se Dan pobjede nad fašizmom u entitetu RS obilježava kao neradni dan, upravo, u najvećoj mjeri, iz tog entiteta suočavamo s najšovinističkijim iskazima poput onog o tome da Srbi ne žele disati isti zrak s Bošnjacima. To je retorika koja direktno ugrožava živote ljudi, a to se posvjedočilo pucnjem u povratničku kuću u Gacku”, navode iz Naše stranke.

Ističu kako je sramotno da dok gotovo cijeli svijet podržava Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, u samoj BiH među najutjecajnijim političarima imamo one koji taj genocid negiraju i bore se da ta Rezolucija ne bude usvojena u UN-u.

“Pozivamo stoga sve političare u BiH da napuste retoriku podjela i raspirivanja mržnje, da žrtvama odaju počast kakvu one zaslužuju, i da živimo u skladu s duhom praznika koje obilježavamo, a ne da ih tek deklarativno čestitamo”, navodi se u priopćenju Naše stranke. 

Dnevnik.ba 

18. svibanj 2024 20:45