StoryEditor
komšićeva stranka

Iz DF-a nezadovoljni: "Schmidt izbornim inžinjeringom FBiH isporučuje HDZ-u i SNSD-u"

Piše desk  /  20.07.2022., 19:10h

Iz DF-a su poručili da visoki predstavnik Christian Schmidt, kako su priopćili, izbornim inžinjeringom isporučuje Federaciju Bosne i Hercegovine HDZ-u i SNSD-u.

Ova stranka je među onima koje se protive modelu Izbornog zakona, za koji su naveli da ga Schmidt namjerava nametnuti. Tvrde da će se tim modelom osnažiti diskriminacija konstitutivnih naroda pri izboru delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

"Uvođenje cenzusa od tri posto za izbor delegata u Dom naroda bi značilo da nijedan Hrvat ne može biti izabran u Dom naroda ako dolazi iz Unsko-sanske i Bosansko-podrinjske županije. Niti jedan Srbin koji dolazi iz Tuzlanske županije, Zeničko-dobojske, Srednjobosanske, Hercegovačko-neretvanske, kao i Zapadnohercegovačke županije također ne može biti izabran u Dom naroda, kao ni Bošnjak iz Zapadnohercegovačke županije. Sama po sebi ova odredba je diskriminirajuća po pripadnike tih naroda koji žive u spomenutim županijama", kazali su u DF-u.

Prema njihovim navodima, odredba da za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH više nije potrebno šest nego osam delegata u svakom klubu u kombinaciji s izbornim pragom od tri posto znači da će predsjednik FBiH uvijek biti iz HDZ-a, a potpredsjednik iz SNSD-a te da će te dvije stranke obavezno biti u svakom sazivu Vlade FBiH.

"Što znači da je gospodin Schmidt ovim isporučio i Vladu FBiH onima koji su u svakom međunarodnom izvještaju označeni kao glavni kočničari svakog napretka Bosne i Hercegovine. Definiranje da dvije trećine svakog kluba u FBiH mogu svako pitanje proglasiti vitalnim nacionalnim interesom u kombinaciji sa prethodnim odredbama znače potpuni kolaps FBiH. To također znači da Schmidt, pored toga što je već Daytonskim sporazumom državna razina vlasti isporučena HDZ-u i SNSD-u, sada izbornim inžinjeringom isporučuje i FBiH istim strankama i politikama i daje im apsolutnu vlast i u FBiH", istakli su.

Iz DF-a su priopćili da ako je ovo sve točno, kako će se tome suprotstaviti te će pozvati građane da im se pridruže u borbi demokratskim sredstvima protiv toga.

Dnevnik.ba

04. prosinac 2022 19:30