StoryEditor
vojvodina

Intenzivno traže crnu panteru, koriste dronove i termovizijske kamere: "Imamo samo jedan opipljivi dokaz"

Piše desk  /  15.11.2022., 12:24h

Potraga za crnom panterom koji je viđen u okolini Apatina se nastavlja. U potrazi sudjeluju policajci iz Apatina, lovočuvari Vojvodinašuma i radnici Vodavojvodine. Za sada velika mačka nije pronađena. Nemanja Ivanović, načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, kaže za RTS da se definitivno ne nalazi kod šume u okolini Banje Junaković.

Potraga se nastavlja, ali velika mačka koja je navodno viđena u okolini Apatina i Banje Junaković nije još nađena. Korišteni su i dronovi i termovizijske kamere.

Nemanja Ivanović, načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, kaže za RTS da se definitivno ne nalazi kod šume u okolini Banje Junaković.

„Pregledali smo je dva dana i termovizijskom kamerom i kamerom visoke rezolucije, s dronom. Pregazili smo je pješice i nismo naišli ni na jedan trag koja ukazuje da je ta životinja tamo“, kaže Ivanović za RTS.

Prema njegovim riječima, bračni par je snimio, ali s velike udaljenosti.

„U konzultacijama s profesorom Veterinarskog fakulteta i biolozima Pokrajinskog zavoda, ne može nitko sa sigurnošću tvrditi iz koje je grupe mačaka. Ne znamo ni je li pripadnik veće vrste. Na samoj lokaciji na kojoj je snimljena nasut je tucanik pa nismo našli tragova, ni na drvetu nismo našli tragove grebanja, nitko u okolini nije prijavio sumnjiv nestanak domaćih životinja. Nismo naišli na tragove načetih divljih životinja. Bilo što sumnjivo da se pojavi, istog momenta krećemo. Sva oprema stoji u vozilima. Molimo građane da ne šire paniku. Nema potrebe za strahom, već dva dana nam nitko ništa sumnjivo nije dojavio“, naglasio je Ivanović.

Prema njegovim riječima, tjedan dana stižu raznorazna svjedočenja.

„U subotu u jedan sat je jedini opipljiv dokaz, odnosno snimka koji može ukazati na to. Prije toga imamo samo svjedočenja, možemo vjerovati građanima, ali u strahu su velike oči, nemamo nijedan opipljiv dokaz da bismo zaista povjerovali“, istakao je Ivanović.

Napominje da su se biolozi zooloških vrtova bavili životinjama koje su u zarobljeništvu.

„Još mi se nitko nije javio da se bavio velikim mačkama na otvorenom iz naše države“, napominje Ivanović.

Nema potrebe za bježanjem, dodaje, kad se uoči takva mačka.

„Suštinski, ono što sam pročitao, takve životinje ne napadaju odrasle osobe. Nitko vam ni sa sigurnošću ne može reći ´ponašajte se tako, jer ćete sigurno dobro proći´. Ta životinja, ako uopće postoji, nije nikoga ugrozila da bi se širila bespotrebna panika. Ono što sam ja pročitao je da se lagano udaljite korakom unazad, ne okrećite joj leđa, ne pravite nagle pokrete, malo podignite glas. To je ono što svatko može pročitati na internetu“, zaključio je Ivanović.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:59