StoryEditor
analiza

Institut za rat: Gubitak važnog broda mogao bi promijeniti rusko djelovanje

Piše desk  /  15.04.2022., 07:32h
Institut je dodao da će gubitak ratnog broda smanjiti sposobnost Rusije za izvođenje napada krstarećim projektilima, "ali malo je vjerojatno da će zadati odlučujući udarac ruskim operacijama u cjelini".

Sposobnost Ukrajine da gađa ratne brodove koju je demonstrirala, kako se vjeruje, u napadu na Moskvu, glavni ruski ratni brod u Crnom moru koji je u međuvremenu potonuo, mogla bi promijeniti ruske obrasce djelovanja, prisiljavajući ih da rasporede dodatna sredstva za zračnu i točku obrane u Crnom moru ili povuku plovila s položaja u blizini ukrajinske obale, objavio je Institut za proučavanje rata (Institute for the Study of War) u svojem najnovijem izvješću, prenosi Index.hr.

Gubitak Moskve - bez obzira na to radi li se o ukrajinskom udaru ili nesreći - "velika je propagandna pobjeda Ukrajine i blagodat ukrajinskom moralu", navodi institut.

Kremlj će nasuprot tome imati probleme da objasni gubitak jednog od najvažnijih plovila u ruskoj floti.

Trenutna priča Kremlja o gubitku vodećeg broda Crnomorske flote uslijed slučajnog požara i eksplozije streljiva u najmanju će ruku vjerojatno naštetiti ruskom moralu i neće proći pred ruskom domaćom publikom, navodi se.

Oba objašnjenja za potonuće Moskve ukazuju na moguće ruske nedostatke – ili lošu protuzračnu obranu ili nevjerojatno opuštene sigurnosne procedure i kontrolu štete na vodećem brodu Crnomorske flote, stoji u izvješću.

Institut je dodao da će gubitak ratnog broda smanjiti sposobnost Rusije za izvođenje napada krstarećim projektilima, "ali malo je vjerojatno da će zadati odlučujući udarac ruskim operacijama u cjelini".

Glavna uloga broda Moskve, piše institut, vjerojatno je bila izvođenje preciznih napada krstarećim raketama Kalibr na ciljeve u ukrajinskim područjima u unutrašnjosti, uključujući logističke centre i aerodrome. Ovi ruski udari bili su učinkoviti, ali ograničenog broja u usporedbi sa zračnim napadima i krstarećim raketama iz zemlje tijekom invazije, navodi se. 

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 13:49