StoryEditor
kada novac više ne vrijedi

Inflacija u Argentini prešla 200 posto: “Prije ste kupovali na kilograme, sada dobijem tri ili četiri krumpira da se ne pokvare”

Piše desk  /  11.01.2024., 17:27h

Argentiska umirovljenica Susana Barrio kaže da više ne poziva svoje prijatelje na tradicionalni asado roštilj (argentinsko svinjsko pečenje), koje je godinama važan dio društvenog života u toj južnoameričkoj zemlji. Brzi rast cijena mesa i povrća učinio je te obroke teško dostupnima, izvještava Reuters.

Inflacija u zemlji prošle je godine premašila 200% i među najvišima je u svijetu. Troškovi prehrambenih proizvoda porasli su posebno brzo, što je pogodilo standard građana jer plaće i mirovine nisu uspjele držati korak s rastućom inflacijom, prenosi Index.hr.

"Morali smo izbaciti stvari koje su život činile malo svjetlijim", rekla je Barrio. "Ta radost koju mi je pružalo pozivanje prijatelja na roštilj, što je ovdje tipično, sada je nemoguća." Iako visoka inflacija godinama prati Argentinu, stopa povećanja cijena sada je na najvišoj razini od početka 1990-ih, kada je zemlja izlazila iz razdoblja hiperinflacije.

"Potpuno izgubite pojam o cijenama", rekao je Guillermo Cabral, vlasnik mesnice u Buenos Airesu, koji govori kako je jednom kupcu pogrešno rekao da je cijena nekog mesa 35.000 pesosa (43 dolara) umjesto 15 000 pesosa. "Čovjek je svejedno izvadio novac da plati."

Predsjednik Javier Milei, politički autsajder i populist koji je i došao na vlast zahvaljujući bijesu glasača zbog sve gore ekonomske situacije, nastoji primijeniti oštre mjere štednje kako bi smanjio inflaciju i veliki fiskalni deficit te obnovio državnu blagajnu.

Ali Milei, koja je na dužnosti mjesec dana, upozorio je da će trebati vremena te da bi se stvari mogle pogoršati prije nego što postanu bolje. Mnogi Argentinci dodatno stežu remen, a dvije petine ih je već u siromaštvu.

"Ništa nije jeftino", rekla je umirovljenica Graciela Bravo koja kaže da sada pažljivo broji koliko je krumpira kupila. “Prije ste kupovali na kilograme, sada dobijem tri ili četiri krumpira da se ne pokvare.”

Odvjetnik Alejandro Grossi pak govori kako se već naviknuo na rast cijena s obzirom da Argentinu godinama muče visoke stope inflacije.

“Kupujem manje stvari za sebe nego što bih želio, prilagodio sam se”, rekao je. “Kao da smo navikli, ovdje je to već nešto tako prirodno, inflacija i promjene cijena", zaključio je.

dnevnik.ba

22. travanj 2024 22:43