StoryEditor
tržište

Cijene nafte iznad 90 dolara, ulagači očekuju izvješća o inflaciji u SAD-u i Kini

Piše hina  /  09.04.2024., 21:28h

Cijena nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima iznad razine od 90 dolara budući da ulagači očekuju izvješća o inflaciji u SAD-u i Kini kako bi procijenili stanje u gospodarstvu dva vodeća svjetska potrošača.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 90,43 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 86,33 dolara.

Trgovci pozorno prate eskalaciju napetosti na Bliskom istoku nakon napada na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku u kojem je poginulo nekoliko visokih vojnih dužnosnika. Iran, veliki proizvođač nafte, optužio je za napad Izrael i najavio odgovor.

Strah od širenja sukoba na Bliskom istoku donekle je ublažio novi krug pregovora Izraela i palestinskog Hamasa o primirju u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze. 

Nervoza se ponovo rasplamsala nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da je određen datum za izraelsku invaziju na grad Rafah na jugu Gaze, napominju analitičari.

Zabrinutost za opskrbu potaknula je i objava meksičke naftne tvrtke Pemex da će smanjiti izvoz sirove nafte za 330 tisuća barela dnevno radi pojačane opskrbe domaćih rafinerija. To znači da će isporuke američkim, europskim i azijskim kupcima biti smanjene za trećinu.

Pemex je već u travnju smanjio izvoz za 436 tisuća barela dnevno.

Od srijede ulagači će se usmjeriti na podatke o inflaciji u SAD-u i Kini u potrazi za novim naznakama stanja u gospodarstvu u dva najveća svjetska potrošača nafte. U četvrtak Europska središnja banka objavit će odluku o kamatnim stopama.

"Izvješća će odrediti kretanje kamatnih stopa i naznačiti je li moguće njihovo smanjenje u 2024.. Zbog rasta cijena nafte teško je vjerovati da je inflacija pod kontrolom", objašnjava John Evans iz PVM-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je u ponedjeljak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 83 centa, na 90,29 dolara.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:53