StoryEditor
mali kosmač

Hrvatski otočić na Njuškalu, cijena zemljišta 700 tisuća eura: "Bilo je interesa, ali kad investitori shvate da nije dozvoljena gradnja..."

Piše desk  /  19.05.2022., 10:08h

Otok površine od 5 tisuća kvadratnih metara u privatnom je vlasništvu starosjedioca iz Vinišća. Ali, valja naglasiti činjenicu da se otok ne prodaje, već zemljište na otoku

Otočić Mali Kosmač još uvijek traži kupca. Na prodaji je na oglasima još od 2016. godine, a cijena mu trenutno iznosi 700 tisuća eura.

Za ovaj otok kod mjesta Vinišće bilo je već zainteresiranih, tvrdi vlasnica agencije za nekretnine, kako domaćih, tako i stranih, piše N1. Ipak, kad shvate da nije dozvoljeno građenje, odustanu.

Otok površine od 5 tisuća kvadratnih metara u privatnom je vlasništvu starosjedioca iz Vinišća. Ali, valja naglasiti činjenicu da se otok ne prodaje, već zemljište na otoku. Njegova obala je pomorsko dobro kojim upravlja županija, a vlasnik pomorskog dobra ne može biti nitko. Također, ovaj otok okružen je oštrim stijenama te je zbog toga na njega nemoguće pristati. 

Podsjetimo, Hrvatska ima 1244 otoka, otočića, hridi i grebena, a naseljenih je 66. Mali su uglavnom u vlasništvu države, više od 80 posto, a ostatak je u privatnom vlasništvu.

Kako piše N1, mještani su glede prodaje podijeljeni. Neki smatraju da ne bi trebalo rasprodavati, a drugi nemaju ništa protiv.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 17:16