StoryEditor
pucnjava na fakultetu

Hrvatska veleposlanica u Pragu: "U zgradi fakulteta u trenutku napada bilo i Hrvata"

Piše desk  /  22.12.2023., 12:49h

Hrvatska veleposlanica u Češkoj Ljiljana Pancirov je u razgovoru za N1 komentirala pokolj u Pragu, u kojem je masovni ubojica David Kozak ubio 13 i ranio 25 ljudi.

"Prag, cijela Češka i svijet bili su šokirani jučerašnjim događajem, u kojem je 24-godišnji student automatskom puškom i revolverom, a imao je i eksploziv, nasumce napadao kolege i profesore. Pretpostavka je da je sat vremena prije napada u Kladnom, blizu Praga, ubio i svog oca. Policija istražuje i njegovu povezanost s ubojstvom 32-godišnjeg oca i njegove dvomjesečne bebe u šumi blizu Praga", rekla je Pancirov pa nastavila:

"Jučer je na Filozofskom fakultetu bilo više od 500 ljudi, što studenata, što profesora. Potvrđeno je 14 ubijenih i 25 ranjenih, koji se nalaze po raznim bolnicama u Pragu. Među 14 žrtava nema hrvatskih državljana, a nemamo ni indicija da su među ranjenima."

"Ubojica povezivao svoje djelovanje s 14-godišnjom Alinom"

"David Kozak, kako je ime 24-godišnjeg ubojice, bio je prisutan na društvenim mrežama, a ondje je povezivao svoje djelovanje s 14-godišnjom Ruskinjom Alinom, koja je početkom prosinca u svojoj školi ubila dvije osobe, a pet ozlijedila. Njegov komentar je bio da nije učinila dovoljno i da će on nastaviti njenim putem. Na konferenciji za tisak ministar unutarnjih poslova Vít Rakušan rekao je da se njegovo djelovanje ne povezuje s međunarodnim terorizmom", rekla je veleposlanica pa opisala što se događalo neposredno nakon napada:

"Cijeli prostor oko fakulteta bio je blokiran jer je ubojica nasumce pucao i na one koji su bili izvan zgrade. Evakuacija oko 500 osoba obavljena je u obližnjoj zgradi, gdje se pokušalo temeljem razgovora sa svima koji su bili prisutni dobiti šira slika događaja. Imamo saznanja da je među onima koji su bili u zgradi bilo Hrvata, ali su neozlijeđeni. Evakuirani su nakon tragičnog događaja."

"Najveća tragedija koja se dogodila Češkoj"

"Jučer je sazvana hitna sjednica češke vlade i za 23. prosinca je proglašen Dan žalosti. Otkazani su svi sportski, kulturni i javni događaji, a zastave će biti spuštene na pola koplja. Ovo je najveća tragedija koja se dogodila Češkoj i češki narod tuguje. Mi izražavamo sućut svim obiteljima čiji najbliži su stradali", rekla je.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 05:04