StoryEditor
Češka

Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Piše fena  /  08.03.2024., 15:11h

Inicijativa koju predvodi Češka za kupovinu municije za Ukrajinu dok se bori protiv ruske invazije do sada je prikupila dovoljno za kupovinu prve serije od 300.000 artiljerijskih granata, izjavio je češki premijer Petr Fiala u petak na društvenoj mreži X.

 - Naš cilj je da isporučimo mnogo više! Naš rad i naša pomoć Ukrajini ne završavaju se ovdje. Još tražimo partnere kako bismo mogli nastaviti da podržavamo Ukrajinu u njenoj hrabroj borbi protiv ruskog agresora - kazao je on.

Češki predsjednik Petr Pavel izjavio je u četvrtak da je inicijativa prikupila iznos potreban za nabavku 800.000 komada municije koja je ranije pronađena i koja je bila dostupna iz neodređenih zemalja izvan Europe.

Vladin savjetnik u četvrtak navečer u češkim medijima je rekao, nakon što je Pavel govorio o osiguranom financiranju, da potpuna kupovina još uvijek nije pokrivena, i da u inicijativi nema ciljanog iznosa.

Pavel je prošlog mjeseca kazao da je dostupno 500.000 metaka za municiju kalibra 155 milimetara i 300.000 metaka za municiju kalibra 122 milimetra, i da se mogu isporučiti uz osigurana sredstva.

Nekoliko članica Europske unije i zemalja izvan bloka dalo je obećanje da će krenuti sa skupljanjem municije za Ukrajinu, jer borba protiv ruske invazije traje treću godinu.

Do toga dolazi dok će EU propustiti godinu dana star cilj da isporuči milijun komada municije Ukrajini ovog mjeseca i nakon što je američka vojna pomoć, koja je bila okosnica međunarodne podrške Kijevu, zastala.

Norveška je u četvrtak saopćila da će donirati do 1,6 milijardi norveških kruna (153 milijuna dolara) za češki plan. To je uslijedilo nakon obećanja Njemačke i Francuske ovog tjedna.

Pavel je u četvrtak rekao da se 18 zemalja pridružilo inicijativi, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 06:22