StoryEditor
zavod za javno zdravstvo

HNŽ: Od karcinoma dojke lani oboljelo 55 žena i jedan muškarac

Piše fena  /  19.10.2022., 14:10h

U organizaciji Udruge "Novi pogled", posebno u listopadu, održavaju se brojni događaji koji su posvećeni prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) u prošloj je godini od karcinoma dojke oboljelo 55 žena i jedan muškarac, a umrlo 39 osoba, podaci su županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

- Od rujna 2019. godine, izvršeno je i očitano 988 mamografskih pregleda i kod 17 žena su ustanovljene promjene na dojkama, a kod njih sedam je utvrđen karcinom dojke – kazala je Feni predsjednica Udruge "Novi pogled" Maja Memić, povodom obilježavanja listopada, mjeseca borbe protiv raka dojke.

Za vrijeme pandemije covida-19 program se nije provodio, a ponovo je pokrenut u siječnju ove godine. Do 30. rujna 2022. godine izvršena su 1.943 mamografska pregleda, a kod 38 žena ustanovljene su promjene.

Govoreći o utjecaju koronavirusa na redovite preglede, Memić je ocijenila kako je korona bila u prvom planu, a dostupnost prevencije, dijagnostike i liječenja pala je u drugi plan.

- Karcinom nije nestao pojavom korone, koja je došla naglo, paralizirala cijeli svijet i nije se očekivalo da će trajati toliko dugo. Mnogi su se ustručavali odlaska kod liječnika, zbog straha od zaraze koronavirusom ili otežane dostupnosti zdravstvenoj skrbi. Zanemarivani su zdravstveni problemi  u smislu 'dok prođe korona' i odgađani potrebni pregledi – kazala je predsjednica Udruge "Novi pogled" i dodala da, kad je  karcinom u pitanju, nema odlaganja odlaska liječniku.

Pravovremena i točna dijagnoza te brzo liječenje, općenito su povezani s boljim izgledima za preživljavanje i bolju kvalitetu života, upozorila je ona.

Napomenula je i kako službeni podaci koje je objavila organizacija European Cancer Organisation, govore da gotovo milijun slučajeva raka u Europi nije dijagnosticirano zbog pandemije.

U organizaciji Udruge "Novi pogled", posebno u listopadu, održavaju se brojni događaji koji su posvećeni prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Njihov cilj je, kaže Memić, osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke i ukazivanje na važnost redovnih preventivnih pregleda.

Za kraj, pozvala je i sve one koji to nisu učinili, da se do 31. listopada registriraju na platformu www.raceforthecure i pridruže timu Udruge Novi Pogled te tako pomognu osiguranju mamografskih pregleda u ruralnim područjima BiH i paketića prve pomoći za svaku novo operiranu ženu u BiH.

Uz sve navedeno, u prostorijama Udruge "Novi Pogled" redovito se organiziraju i grupe psihološke podrške.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 11:17