StoryEditor
mostar

Vlada HNŽ-a usvojila Odluku o subvencioniranju poreza na promet prve nekretnine za mlade

Piše fena  /  21.03.2024., 17:04h

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojila je na današnjoj sjednici Odluku o refundiranju plaćenoga poreza na promet nekretninama ili naknada pri kupnji zemljišta za izgradnju prve stambene nekretnine za mlade obitelji na području HNŽ-a.

‘‘Pod refundiranjem se podrazumijeva odobravanje nepovratnih novčanih sredstava. Ured predsjednice Vlade refundirat će plaćeni porez na promet nekretnina ili plaćenu naknadu za uređenje građevnoga zemljišta do maksimalnoga iznosa od 7500 KM. Sredstva ćemo isplaćivati putem javnoga poziva, a zaista želim izraziti iznimno zadovoljstvom činjenicom da je Vlada zdušno stala iza ove odluke i da smo krenuli s ispunjavanjem onoga što smo u svojim smjernicama i naznačili kao jedan od prioriteta. U konačnici, sretna sam jer mladim obiteljima barem djelomice, ali ipak osjetno olakšavamo prve korake u izgradnji obiteljskoga doma, a želimo da taj dom bude ovdje gdje su rođeni, rasli i školovani i gdje želimo da žive, odgajaju djecu i pridonose društvenoj zajednici‘‘, izjavila je predsjednica Vlade Marija Buhač.

Pravo na refundiranje imaju mlade obitelji koje ispunjavaju sljedeće uvjete: da je jedan od bračnih partnera državljanin BiH; da jedan od bračnih partnera u trenutku podnošenja zahtjeva nije stariji od 40 godina; da podnositelj zahtjeva i njegov bračni partner i njihova djeca nemaju niti su imali u vlasništvu ili suvlasništvu drugu stambenu nekretninu u BiH; da se stambena nekretnina koja je predmet zahtjeva nalazi na području HNŽ-a; da oba bračna partnera imaju prebivalište na području HNŽ-a, a barem jedan od njih ima prebivalište na području HNŽ-a tijekom prethodne tri godine od dana raspisivanja javnoga poziva, da su nekretninu kupili u godini u kojoj je raspisan javni poziv; da nekretnina nije predmetom legalizacije bespravno izgrađenoga objekta, navodi se u priopćenju Vlade HNŽ-a.

U javnomu pozivu koji će uslijediti bit će precizirani uvjeti i mjerila, propisani Odlukom. Podsjećamo kako se Vlada nije odlučila na oslobađanje od predmetnoga poreza jer je riječ o izravnomu prihodu lokalnih zajednica, nego će subvencionirati odnosno refundirati plaćeni iznos za tu nakanu, po jasnim uvjetima i mjerilima iz usvojene odluke.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 14:18