StoryEditor
procurio spisak

Guardian: "Rusija regrutira državljane Srbije i šalje ih na bojna polja u Ukrajinu"

Piše desk  /  18.10.2023., 10:46h

Na osnovu izjava dva borca iz Srbije koja su otputovala u Rusiju, kao i spiska regrutiranih Srba koji je procurio, The Guardian je otkrio da su ruski dužnosnici planirali da regrutiraju stotine državljana iz Srbije kako bi ojačali vojsku.

Novinari The Guardiana razgovarali su sa muškarcem čiji su identitet radi njegove sigurnosti sačuvali te je on predstavljen kao Branko. Navodi se da je on pristao govoriti za ovaj medij pod uvjetom anonimnosti.

Naime, Branko se početkom rujna ukrcao na izravan let iz Beograda za Moskvu.

Nakon nekoliko dana je s još trojicom državljana Srbije odvezen u vojni regrutni centar u Krasnogorsku, gradu na periferiji Moskve, gde je grupa potpisala ugovor sa ruskom vojskom.

"Sve je prošlo vrlo brzo, u jednom danu postao sam vojnik za Rusiju… Sada čekam da me pošalju u Ukrajinu", rekao je Branko.

Branko je, navodi The Guardian, dio najnovijeg pokušaja Moskve da regurtira Srbe da se bore za rusku vojsku u Ukrajini, dok Kremlj nastoji da popuni svoje snage.

Od početka rata u Ukrajini, Rusija je uvela niz zakona kako bi privukla strane državljane da se pridruže svojim redovima.

Srbija, kandidat za pristupanje EU od 2012. godine, bori se da uravnoteži povijesno bliske veze s Rusijom i težnje za integracijom u EU.

Iako se čini da broj do sada regrutiranih Srba nije dovoljno značajan da bi napravio opipljivu razliku na bojnom polju, akcije Moskve riskiraju da zaoštre njene odnose sa Srbijom.

Na čelu srbijanske šeme regrutiranja, plana za koji se činilo da je osmišljen tijekom ljeta, bio je Davor Savičić, koji je godine proveo boreći se u sklopu prvog upada Rusije u Ukrajinu 2014. Godine, navodi The Guardian.

Savičić se dovodi u vezu i sa paravojnom grupom Wagner. U intervjuu 21. kolovoza a istaknutim prokremljskim TV voditeljem Vladimirom Solovjovom, Savičić je otvoreno govorio o tome kako je stavljen na čelo jedinice srbijanskih državljana u Ukrajini.

"Sada službeno potpisujemo ugovor s ruskim ministarstvom obrane. Vojnici prolaze kroz vojnu registraciju u Krasnogorsku", rekao je on.

Točan broj Srba koji su potpisali ugovor sa ruskom vojskom ostaje nepoznat.

Dvojica od 13 muškaraca navedenih na listi, uključujući i Branka, odgovorili su na zahtjeve za komentar The Guardiana.

"Za sada imamo oko 60 - 70 ljudi", rekao je jedan od Srba sa spiska, koji je u rujnu također putovao iz Srbije u Moskvu i dodao da je potpisao ugovor sa "106. zračno-desantnom divizijom".

Dodao je da je odlučio da se pridruži ruskoj vojsci iz ideoloških razloga i da su unosne vojne isplate igrale sporednu ulogu.

Podsjetili su da je prošlog siječnja, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ljutito reagirao na nacionalnoj televiziji nakon što se u ruskoj snimci tvrdilo da prikazuje srpske dobrovoljce koji se obučavaju da se bore zajedno sa Wagnerovim trupama u Ukrajini.

"Zašto vi iz Wagnera zovete bilo koga iz Srbije kada znate da je to protivno našim pravilima?", rekao je tada Vučić, pozivajući se na zakon koji zabranjuje Srbima da sudjeluju u sukobima u inostranstvu.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 00:51