StoryEditor
António Guterres

Glavni tajnik UN-a: Ovaj rat će završiti kad ga Rusija odluči okončati

Piše desk  /  28.04.2022., 08:54h
Glavni tajnik UN-a, koji je sinoć stigao u Kijev gdje bi se danas trebao susresti s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, komentirao je svoj nedavni sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kaže da je UN-ova poruka na sastanku licem u licem s Putinom bila ista ona koju je UN poslao na početku konflikta - ruska invazija Ukrajine krši Povelju UN-a i mora završiti što je prije moguće. Ipak, svoj sastanak s Putinom Guterres je opisao kao "vrlo koristan", prenosi Index.

U razgovoru za CNN glavni tajnik UN-a izrazio je svoju zabrinutost zbog ruskog kršenja međunarodnog prava, ljudskih prava i "mogućnosti počinjenja ratnih zločina".

Guterres je branio ulogu UN-a u pokušajima da se okonča rat koji traje već mjeseca.

"Ovaj rat neće završiti zahvaljujući sastancima, nego kad ga Rusija odluči završiti"

"Ovaj rat neće završiti zahvaljujući sastancima. Ovaj rat će završiti kad ga Ruska Federacija odluči završiti i kad se - nakon prekida vatre - pojavi mogućnost ozbiljnog političkog dogovora. Možemo održavati sastanke unedogled, ali oni neće okončati rat", rekao je Guterres.

Tijekom sastanka s Putinom Guterres je, tvrdi, razgovarao o evakuaciji civila iz opkoljene čeličane Azovstal u razorenom Mariupolju.

Tvrdi da se Putin "u načelu" složio oko evakuacije civila, dodavši kako se između UN-ovih dužnosnika i ruskog ministarstva obrane vode pregovori kako bi se dogovorili detalji.

"U kontaktu smo i s vladom Ukrajine da vidimo možemo li postići situaciju u kojoj nitko ne može okriviti drugu stranu za odugovlačenje s evakuacijom ili njezin potencijalni neuspjeh", zaključio je Guterres.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 18:34