StoryEditor
Bruxelles

EU dodala 21 rusku aviokompaniju na listu zabrane rada u EU

Piše Fena  /  11.04.2022., 14:27h
Europska komisija dodala je 21 rusku aviokompaniju na listu avioprijevoznika kojima je zabranjeno djelovanje u 27-članom bloku jer je ne ispunjavaju međunarodne sigurnosne standarde, priopćio je izvršni organ EU u ponedjeljak.

- Ruska savezna agencija za zračni promet dopustila je ruskim aviokompanijama upravljanje stotinama aviona u stranom vlasništvu bez vrijedeće potvrde o valjanosti u zraku - izjavila je europska povjerenica za promet Adina Valean.

- Ruske aviokompanije o kojima je riječ svjesno su učinile to, kršeći relevantne međunarodne standarde o sigurnosti zračnog prometa. To predstavlja trenutnu prijetnju zračnoj sigurnosti – rekla je ona.

Dodala je da odluka o zabrani djelovanja avioprijevoznicima koji su dobili dozvolu za rad u Rusiji, među kojima je i Aeroflot, nije još jedna sankcija protiv Moskve zbog njene invazije na Ukrajinu, nego je mjera poduzeta isključivo na osnovu tehnoloških i sigurnosnih razloga.

Komisija je priopćila da je, nakon uvrštavanja 21 ruske aviokompanije, crna lista EU za ruske avioprijevoznike sad proširena na 117 kompanija, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 01:30