StoryEditor

Escobar: Jednostrani potezi na Kosovu imat će posljedice

Piše desk  /  13.02.2024., 12:45h

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar kazao je kako su SAD bile potpuno jasne da ne može biti jednostranih poteza na Kosovu, te dodao da će takvi potezi imati posljedice.

"SAD u potpunosti podržava dijalog pod pokroviteljstvom Europske unije (EU) i ulaže napore da se on nastavi jer dijalog je jedini kanal za rješavanje bilateralnih pitanja", kazao je Escobar.

"Naša tehnička podrška, naša ekonomska podrška, i naš politički utjecaj su iza njega, jer na kraju dana, naša najveća aspiracija je da se i Kosovo i Srbija priključe Europskoj uniji te u međuvremenu razviju mirne, produktivne i učinkovite bilateralne odnose", rekao je Escobar, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Kosovski Srbi prosvjedovali su u ponedjeljak kako bi skrenuli pozornost na položaj srpske zajednice nakon što je odlukom središnje banke Kosova (CBK) o uvođenju eura u platni promet ukinuto plaćanje srpskim dinarima, a tijekom prosvjeda zatraženo je da se ukine spomenuta uredaba koja je stupila na snagu 1. veljače.

Iz kosovska policije u utorak je priopćeno kako provode istragu nakon što su u Sjevernoj Mitrovici nepoznate osobe dijelile letke kojima se "poziva na otpor" i "podstiče mržnja".

No Srpska lista, glavna stranka kosovskih Srba koju podržava službeni Beograd, pozvala je građane na sjeveru Kosova da "ne nasjedaju na takve provokacije" čiji je cilj izazivanje tenzija kao bi se za nove moguće incidente okrivili Srbi.

Odluka CBK pojačala je zabrinutost srpske zajednice jer plaće i mirovine iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupnju i prodaju, a međunarodna zajednica je tražila ranije da Kosovo odgodi provođenje odluke jer drži da bi mogla imati negativan utjecaj na kosovske Srbe.

Tijekom vikenda na sjeveru Kosova osvanuli su grafiti u čijem potpisu stoji Sjverna brigada jedna od dvije srpske skupine koje je kosovska vlada označila terorističkim jer predstavljaju visoku razinu "prijetnje i opasnosti".

Iako kosovski Srbi tvrde da je Civilna zaštita raspuštena 2015. kada su Srbi pristali ući u kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe i prvi put sudjelovali na lokalnim izborima, prema izvješćima prištinskih medija te skupine djeluju na sjeveru Kosova i imaju oko nekoliko stotina članova.  

No kosovski premijer Albin Kurti kazao je da Kosovo neće mijenjati odluku kosovske središnje banke o ukidanju dinara u platnom prometu ni nakon kritika iz Europske unije i SAD-a.  

Središnja banka Kosova izradila je novi plan kako bi građanima olakšala primjenu odluke u uvođenju eura u platni promet i ukidanju srpskog dinara.

Iz te je banke priopćeno kako prijelazna faza primjene odluke kojom se zabranjuje uporaba dinara ne može trajati duže od tri mjeseca.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2024 08:32