StoryEditor

Gaši: Cilj suradnje Prištine i Srebrenice još jedna rezolucija UN protiv Srbije

Piše fena  /  21.06.2024., 11:53h

Poznati kosovski odvjetnik Tom Gaši smatra kako je cilj potpisivanja sporazuma o suradnji između Instituta za ratne zločine u Prištini i Memorijalnog centra u Srebrenici donošenje još jedne rezolucije UN protiv Srbije.

Nedavno se naime kosovski premijer Albin Kurti sastao u Prištini s direktorom Memorijalnog centra za genocid u Srebrenici Emirom Suljagićem s kojim je, uz ostalo, razgovarao o suradnji Instituta za istraživanje i dokumentiranje zločina počinjenih tijekom rata na Kosovu i Memorijalnog centra Srebrenica, a koji bi uskoro trebalo da potpišu i Memorandum o suradnji.

Kosovski parlament je inače u srpnju 2021. usvojio posebnu rezoluciju kojom se osuđuje "srpski genocid u Srebrenici".

Gaši je za Kosovo online ocijenio kako "nije ni u interesu srpskog naroda da se ti zločini kriju".

"Poslije 25 godina od oslobođenja postoji suradnja sa svima koji doprinose miru na teritoriji bivše Jugoslavije i mislim da je to u interesu svih naroda na bilo kojoj teritoriji. Ja mislim da je cilj pripremanje i eventualno donošenje još jedne rezolucije od strane Ujedinjenih nacija protiv Srbije o zločinima, o genocidu koji je počinjen u toku rata na Kosovu", kazao je odvjetnik iz Prištine.

Objašnjava da bi time Priština dobila satisfakciju "kao što su je dobili u Srebrenici", ali i da se time otvaraju putevi za tužbe u međunarodnim sudovima.

Dnevnik.ba

12. srpanj 2024 14:59