StoryEditor
turska

Erdoganov protukandidat: Milijuni Kurda trenutno se tretiraju kao teroristi

Piše fena  /  18.04.2023., 16:07h

Glavni protukandidat predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na izborima idućeg mjeseca branio je u utorak prava Kurda i optužio turskog čelnika za povećanje etničkih napetosti radi političke dobiti.

Komentari Kemala Kilicdaroglua uslijedili su nakon višetjednih pokušaja Erdogana da poveže opoziciju s kurdskim militantima koji vode smrtonosnu pobunu protiv turske države.

Kilicdaroglu vodi šestostranački savez koji trenutno predstavlja jedan od najtežih izbornih izazova Erdoganove dvadesetogodišnje vladavine.

Predsjednički izbori se održavaju 14. svibnja, ali je još rano za prognoziranje, a čini se da je Erdoganova stalna kontrola nad parlamentom kroz savez između njegove stranke islamskih korijena i krajnje desničarske skupine također upitna.

Turski čelnik pokušao je osnažiti svoju nacionalističku bazu pristaša predstavljajući Kilicdaroglua, etničkog Alevita iz većinom kurdske regije, da promovira domaće neprijatelje Turske uz podršku iz inozemstva.

Kilicdaroglu je odgovorio jednom od svojih najoštrijih obrana prava Kurda do sada.

- Milijuni Kurda trenutno se tretiraju kao teroristi - rekao je Kilicdaroglu u videoporuci objavljenoj na Twitteru.

- Kad god govorimo o izborima, kad god predsjednička palača vidi da će izgubiti izbore, počinje kolektivna stigma i tretiranje Kurda kao terorista. To je sramotno - rekao je, navodi AFP.

Erdoganovi napadi započeli su nakon što je glavna prokurdska stranka u Turskoj, u opasnosti od raspuštanja zbog svojih navodnih veza s militantima, dala Kilicdarogluu svoju prešutnu podršku prošlog mjeseca.

Stranka je osvojila više od 10 posto glasova na prošlim nacionalnim izborima, i smatra se vodećim u utrci.

Erdogan je uživao određenu podršku kurdskih glasača u ranim fazama svoje vladavine.

Dnevnik.ba

12. svibanj 2024 05:09