StoryEditor

Turci na lokalnim izborima širom zemlje zadali najteži udarac Erdoganu i njegovoj AKP stranci

Piše fena  /  01.04.2024., 08:48h

Turci su predsjedniku Tayyipu Erdoganu i njegovoj stranci zadali najteži izborni udarac u nedjelju na lokalnim izborima širom zemlje koji su ponovo potvrdili opoziciju kao političku snagu i ojačali gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua kao glavnog suparnika predsjednika.

Uz većinu prebrojanih glasova, Imamoglu je vodio s deset postotnih poena u utrci za gradonačelnika Istanbula, najvećeg grada Turske, dok je njegova Republikanska narodna stranka (CHP) zadržala Ankaru i dobila 15 drugih gradonačelničkih mjesta u gradovima širom zemlje.

To označava najteži poraz Erdogana i njegove AK Partije (AKP) u njihovoj više od dvodesetljetnoj vlasti i mogao bi signalizirati promjenu podijeljenog političkog pejzaža u zemlji. Erdogan je u ponoćnom obraćanju to nazvao "prekretnicom".

On i AKP prošli su gore nego što su predviđala istraživanja javnog mnjenja zbog velike inflacije, nezadovoljnih glasača i, u Istanbulu, Imamogluove privlačnosti van sekularne baze CHP-a, kažu analitičari.

- Oni koji ne razumiju poruku nacije će na kraju izgubiti - izjavio je Imamoglu tisućama oduševljenih pristalica u nedjelju navečer, a neki od njih poručivali su Erdoganu da podnese ostavku.

- Večeras je 16 milijuna građana Istanbula poslalo poruku i našim rivalima i predsjedniku -  rekao je bivši biznismen, koji je u politiku ušao 2008. godine, a sada se naširoko proklamira kao vjerovatni predsjednički izazivač.

Erdogan, koji je 1990-ih bio i gradonačelnik svog rodnog Istanbula, vodio je žestoku kampanju uoči lokalnih izbora, što su analitičari opisali kao mjerilo i njegove podrške i izdržljivosti opozicije.

Obraćajući se okupljenima u sjedištu AKP u Ankari, glavnom gradu, Erdogan je kazao da je njegov savez "izgubio snagu" širom zemlje i da će poduzeti korake da odgovori na poruku birača.

- Ako smo napravili grešku, ispravit ćemo je u godinama koje su pred nama - kazao je on.

-Ako nam nešto nedostaje, mi ćemo to dovršiti - dodao je.

Na drugom mjestu u Ankari, hiljade pristalica ranije su mahale turskim i stranačkim zastavama tokom govora reizabranog gradonačelnika CHP Mansura Yavasa, koji je pregazio svog protivnika iz AKP-a, u još jednom razočarenju za Erdogana.

Prema 92,92 posto prebrojanih glasova u Istanbulu, najvećem europskom gradu i ekonomskom pokretaču zemlje, Imamoglu je imao 50,92 posto podrške u poređenju s 40,05 posto za AKP izazivača Murata Kuruma, bivšeg ministra u Erdoganovoj nacionalnoj vladi.

Ankete su predviđale žestoku borbu u Istanbulu i moguće gubitke CHP širom zemlje, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

24. svibanj 2024 23:00