StoryEditor
doboj

Dva desetljeća čekaju na useljenje u kupljene stanove, a sada se odlukom suda prodaju: “Ima li ovo igdje na svijetu?!“

Piše desk  /  06.07.2022., 11:39h

Agonija kupaca stanova u objektu Aleksandrija, koja traje dva desetljeća, nastavlja se jer je, tvrde, na osnovi odluke Osnovnog suda Doboj ova nedovršena zgrada prodana na licitaciji.

Ljubo Kovačević, koji je u spomenutom objektu za 250.000 KM pazario tri stana, garažu i poslovni prostor, kaže da je objekt prodat za milijun KM kako bi se izmirila potraživanja dvije građevinske tvrtke te dodaje da je prodata njihova imovina.

"Mi smo suvlasnici ove imovine na 3,6 milijuna KM, imamo dokument da je nas Milenko Božić (investitor) priznao i izvršio s nama poravnanje. Mi smo sedam godina uknjiženi i katastrom i gruntom na postojeću imovinu ispred koje stojimo. Nas ima 137, znači, mi smo imali poravnanje s Milenkom Božićem, on je tada bio u zatvoru. Došao je iz Trebinja i prihvatio da prenese imovinu sa sebe na nas jer ova imovina je bila 1/1 na Milenka Božića", rekao je Kovačević.

"Mi smo vlasnici i objekta i zemlje, ove zgrade iza nas i 6.250 metara kvadratnih zemlje. Ovdje je po projektu predviđeno da se zgrada završi i onda ide na kraju kula, jedan fantastičan plan. Kome odgovara da ovdje propada sve? Zar ovo nije ruglo grada", kazao je Slavko Lukić, koji je ugovor za stan potpisao sad već davne 2002. godine.

Većina kupaca stanova u Aleksandriji", koja se nalazi u Vidovdanskoj ulici u Doboju, su izbjeglice i raseljeni koji su novac od prodaje svoje imovine u mjestima iz kojih su došli u Doboj, ušteđevinu ili kreditna sredstva ulagali u nove nekretnine.

"Ja sam dala 35.000 KM odjednom. Imam bankovne uplatnice i potvrdu o plaćenom stanu, potvrdu o plaćenoj renti i čekam. Koliko? Dvadeset godina, pa to je jezivo! I sada da se pojavi kupac koji to kupuje, a ne znamo službeno tko je i što je. Kupila sam jednosoban stan od 45 kvadrata. Apeliram na sve državne institucije da nešto poduzmu", zavapila je Dragica Glišić.

Malobrojni nevoljnici, kupci stanova, okupili su se ispred Aleksandrije, a zatim su se zaputili prema pravosudnim institucijama, gdje su pištaljkama iskazali svoje negodovanje.

"Ima li u svijetu ovo što postoji u Doboju da netko može prodati vašu imovinu? Ja sam nosila, daj 500 maraka, daj 100, daj 200 da se uknjižiš ovdje, da se uknjižiš ondje, sve smo ispoštovali do posljednjeg feninga", priča Milijanka Simić te dodaje da živi kao podstanarka, a stan je platila 34.000 KM.

"Ja se jedino mogu ubiti, tako mi je dodijalo sve. Sama sam, muž mi je umro, braća pomrla, nemam nikakve zaštite. Dvadeset godina traje agonija. Mislim da neću ni dočekati da uđem u stan, ja sam 1949. godište, svašta sam doživjela", rekla je Bosiljka Šaporac.

Iz Osnovnog suda Doboj priopćenoje da je sudski postupak u toku i da ne mogu davati nikakve podatke o istom.

"Zato što isti nije pravomoćno okončan, s obzirom na to da se radi o prvostupanjskom postupku i da je zakonom predviđena mogućnost pobijanja odluka i radnji u postupku po pravnim lijekovima, prava stranaka nisu uskraćena niti je donesena odluka konačna", navode u Osnovnom sudu Doboj, pišu Nezavisne novine.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:54