StoryEditor
predsjednik rs

Dodik hvalio četnike, američkog veleposlanika optužio da "mrzi Srbe"

Piše hina  /  03.10.2023., 14:18h

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik optužio je američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphyja da "mrzi Srbe", ljutit zbog činjenice da je Murphy ignorirao okupljanje kod Doboja čiji su sudionici pod pokroviteljstvom vlasti Republike Srpske pokušavali rehabilitirati četnike.

U selu Boljanić kod Doboja Dodik je okupio svoje suradnike kako bi tamo obilježili obljetnicu Operacije Halyard koju su 1944. godine tijekom Drugog svjetskog rata organizirali saveznici kako bi s jugoslavenskog teritorija evakuirali svoje pilote čiji su zrakoplovi tamo oboreni. Ta je operacija izvedena uz djelomičnu logističku potporu četnika Draže Mihailovića, no to je bio tek manji dio ukupnih napora spašavanja savezničkih zrakoplovaca.

Prema podacima tadašnjeg američkog Ureda za strateške operacije (OSS), s područja bivše Jugoslavije uspješno je evakuirano nešto manje od 2400 zrakoplovaca od kojih su oko dvije tisuće spasili Titovi partizani.

Dodik i njegovi suradnici su tvrdili kako je s improviziranog uzletišta kod Doboja uz pomoć četnika evakuirano 60 savezničkih zrakoplovaca. Dodik je pritom tvrdio kako su svi piloti, oboreni nad teritorijem koji nisu kontrolirali četnici pogubljeni ili predani Nijemcima, a da je operacija Halyard dokaz da su Srbi "uvijek bili na strani pravde i antifašizma". Dodik je bio ljutit jer na njegovo obilježavanje nije došao nitko od predstavnika američkih vlasti pa tako ni veleposlanik SAD-a.

"Murphy je ostrašćen mržnjom prema srpskom narodu i ne želi ni ovo vidjeti", kazao je Dodik, koji je niz ranijih istupa koristio kako bi brutalno vrijeđao SAD i veleposlanika u BiH. Ti su napadi učestali nakon što je Dodik zbog ugrožavanja provedbe Daytonskog sporazuma još 2017. dospio pod udar američkih sankcija, a te su kaznene mjere kasnije proširene i na njegove bliske suradnike poput članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 16:28