StoryEditor
osuda

Dužnosnik UN-a u Gazi optužio Izrael za ponižavanje palestinskih zatvorenika

Piše fena  /  19.01.2024., 17:03h

Dužnosnik UN-a za ljudska prava optužio je u petak Izrael za maltretiranje palestinskih zatočenika u Gazi, rekavši da je sreo muškarce koji su govorili da su ih držali utamničene tjednima, premlaćivali i povezivali oči, a neke su pustili u pelenama.

Ajith Sunghay, dužnosnik UN-a za ljudska prava u Gazi, kazao je novinarima da nije jasno koliko je muškaraca pritvorio Izrael otkako je započeo svoju vojnu operaciju u Gazi kao odgovor na Hamasove napade 7. listopada, ali je rekao da se taj broj povećao na tisuće.

- Riječ je o muškarcima koje su izraelske sigurnosne snage zatočile na nepoznatim lokacijama između 30 i 55 dana - izjavio je Sunghay novinarima u Ženevi putem video veze iz Gaze.

Rekao je da je upravo sreo oslobođene zatočenike u opkoljenoj enklavi.

- Postoje izvještaji o muškarcima koji su naknadno pušteni, ali samo u pelenama bez ikakve adekvatne odjeće po ovom hladnom vremenu - dodao je.

Portparoli izraelske vojske i vlade nisu odmah bili dostupni za komentar. Ured glasnogovornika izraelske vojske ranije je priopćio da njegove snage djeluju "kako bi razbile vojne kapacitete Hamasa" i spasile taoce koje je zarobila palestinska grupa.

- S pritvorenicima se postupalo u skladu s međunarodnim pravom i često su od njih zahtijevali da predaju odjeću kako bi bili sigurni da ne nose oružje ili eksploziv - priopćeno je iz ureda.

Zamoljen da pojasni zašto su neki od puštenih zatočenika nosili pelene, Sunghay je rekao:

- Tako da nismo baš sigurni zašto su stavljeni u pelene i poslani van, ali su bili očigledno vidno šokirani, pa čak i potreseni kada sam ih sreo.

Izraelska TV je u decembru emitirala snimke palestinskih muškaraca svučenih do donjeg rublja u Gazi. Slike koje su također kružile društvenim mrežama izazvale su osudu palestinskih, arapskih i muslimanskih dužnosnika.

U to je vrijeme, portparol izraelske vlade Eylon Levy rekao je da slike prikazuju "vojno sposobne muškarce koji su otkriveni u područjima iz kojih su civili trebali biti evakuirani prije nekoliko tjedana", prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 23:44