StoryEditor
IZVLAČE SE POJEDINAČNA PITANJA

Dodvoravajući se Sarajevu visoki predstavnik ignorira ključne probleme u FBiH

Piše desk  /  21.08.2022., 21:24h

Od svih problema u FBiH, Schmidt se bavi jedinim koji nije izazvao nikakve izravne posljedice

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poslao je pismo predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH u kojem traži da se završi procedura imenovanja sudaca u Ustavni sud tog entiteta te popuni Vijeće za nacionalne interese, piše Večernji list BiH

Ustavni sud, FUP...

Schmidtovo pismo nije neočekivano jer je on već u nekoliko navrata problematizirao ova (ne)imenovanja kao da je u pitanju jedini problem. Ipak, treba uputiti na vrlo selektivan pristup visokog predstavnika, koji se nastoji stalnim ustupcima opravdati bošnjačkoj javnosti i politici. Ustavni sud FBiH ima ukupno devet sudaca, od kojih minimalno dva moraju dolaziti iz svakog konstitutivnog naroda i jedan iz reda "ostalih". Trenutačno sud čini samo pet sudaca, što mu ipak omogućava rad, ali smanjenim kapacitetom.

Međutim, Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, koje se bira od članova Ustavnog suda BiH, a koje u punom kapacitetu ima 7 članova, trenutačno ima samo 4 člana, i ne može odlučivati dok nije u punom sastavu. Od 7 članova Vijeća, po dva moraju biti iz svakog konstitutivnog naroda, a jedan sudac mora biti pripadnik "ostalih". Vijeće odlučuje o prihvatljivosti takvih slučajeva 2/3 većinom u roku od tjedan dana, a u roku od mjesec dana odlučuje o meritumu slučajeva koji se smatraju prihvatljivim. Valja naglasiti da u prethodnom mandatu, na razini Doma naroda FBiH, nije korišten institut vitalnog interesa, tako da ničije pravo nije ni moglo biti ugroženo, pa samim tim ni neimenovanje sudaca nije imalo stvarne posljedice.

Ipak, Schmidtu je to prioritet, a nije cijeli niz drugih spornih pitanja koja su predmet blokada u Federaciji i čije se posljedice svakodnevno osjete. Tako se visoki predstavnik ni jednim pismom ili izjavom nije osvrnuo na višegodišnje neimenovanje ravnatelja Federalne uprave policije, kao ni na potpuno kaotično i nezakonito upravljanje javnim RTV servisom u ovom entitetu. Uz brojne neprovedene presude Ustavnog suda BiH, sve ovo ostavlja itekako ozbiljne posljedice na situaciju u Federaciji. No, visoki predstavnik svu je energiju usmjerio na optužbe SDA kako predsjednik Federacije navodno blokira popunu Ustavnog suda FBiH.

Umjesto da rješava izvorište problema ili problem u cjelini, visoki predstavnik izvlači pojedinačna pitanja, i to ona koja su posljedica, a ne uzrok krize u Federaciji. Iako u Sarajevu tvrde da Christian Schmidt na ovaj način "priprema teren" ili "umiruje javnost" pred navodno nametanje izmjena Izbornog zakona BiH kojima će se regulirati izbor izaslanika u federalni Dom naroda, sve ono što je ovaj visoki predstavnik do sad uradio svodi se ili na ispunjavanje želja sarajevske politike ili pravdanje pred njom, čak i za odluke koje uopće nije donio.

Blokade i u RS-u

Njegova vjerodostojnost već je ozbiljno načeta nakon što je popustio pred pritiskom sarajevske ulice i gotovo pa prijetećih poruka bošnjačkih političara i odustao od nametanja zakonskih odredbi kojima bi se omogućila provedba posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Njegovo pismo predsjedniku i potpredsjednicima Federacije oko imenovanja sudaca u Ustavni sud FBiH, a koje je, opet, na čudan način procurilo u javnost, samo dodatno urušava njegov ugled i poziciju.

Zanimljivo je da u godinu dana, koliko je već na službi u BiH, Schmidt ni jednom nije reagirao zbog blokada koje predstavnici iz Republike Srpske provode na državnoj razini. Svojim dosadašnjim ponašanjem Schmidt, nažalost, potvrđuje da nema hrabrosti reagirati prema onima koji mu se otvoreno suprotstavljaju, izruguju mu se ili mu prijete na ulici. Da nije tako, njemački diplomat poslao bi na druge adrese pismo drugog sadržaja, a umjesto nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona po volji sarajevske politike, iskoristio bi dane mu ovlasti da ispravi pogreške svojih prethodnika i omogući provedbu posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH uz poštivanje minimuma nacionalne reprezentativnosti.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 16:12