StoryEditor
član predsjedništva bih

Dodik: Svi zakoni bit će uređeni do 20. listopada

Piše desk  /  17.10.2021., 17:11h
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Republika Srpska ima pravo na svoje ovlasti, te da se ponaša u skladu s Ustavom i nikoga ne izaziva.

- Republika Srpska će do 20. listopada imati uređene sve zakone, 25. ćemo izaći s tim i 26. zakazati sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske koja će donijeti zaključke i zakone i postaviti novi, odnosno stari ustavni sistem - rekao je Dodik, prenosi RTRS.

On je istakao da će Srpska vratiti svoja ovlasti koja joj po Ustavu pripadaju.

- Ako je Ustav BiH bio dovoljna garancija Srbima da prihvate i odreknu se nezavisne Republike Srpske koju smo imali, da bi bili u aranžmanu koji se zove Ustav BiH, zašto onda ne bi taj isti ustav sada poslužio kao osnova da se riješimo nezakonitosti i neustavnog ponašanja. Sva priča je o tome, a ovo što je u međuvremenu rađeno je neuspjeli eksperiment - naglasio je Dodik.

Upitan da prokomentira izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da su i oni za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj, ali kroz parlament BiH, Dodik je rekao da Šarović može predložiti sve što želi, ali i sam zna da od tog nema ništa.

- Za sve što Šarović predloži u parlamentu BiH, npr. zakon o ukidanju Zakona o vojsci, može računa na sve glasove SNSD-a. Samo ću ga na kraju pitati zašto to radi kada zna da tako ne može, ali neka proba, ja nisam protiv toga - rekao je Dodik i dodao će u Republici Srpskoj nastaviti raditi po planu, te da će do 20. listopada biti uređeni svi zakoni.

Dodik je rekao i da Republika Srpska ima pravo na svoju vojsku.

- Mi ćemo to organizirati. Kako će se oni /Bošnjaci/ organizirati to je njihov problem. Hoćemo li participirati u zajedničkim institucijama koje nisu ustavne? Nećemo. Hoćemo li zaštiti naše ljude koji su u međuvremenu radili u tim institucijama? Naravno da hoćemo - istakao je Dodik.

Dnevnik.ba

04. prosinac 2021 06:06