StoryEditor
predsjednik rs

Dodik: RS i Srbija imaju dobru suradnju, ona nije usmjerena protiv bilo koga trećeg

Piše fena  /  04.08.2023., 17:05h

Sastanak Savjeta za suradnju Republike Srpske i Republike Srbije, kao i sastanak vlada RS-a i Srbije održani su danas u Banjoj Luci.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer RS-a Radovan Višković potom su potpisali Memorandum o suradnji na realizaciji projekta izgradnje dva memorijalna centara, u Donjoj Gradini i Beogradu, posvećeni jasenovačkim žrtvama.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je na pres-konferenciji nakon dvodnevnih aktivnosti izjavio da se one provode u okviru specijalnih veza RS-a i Srbije, predviđenih Daytonom.

- Naš cilj je da te specijalne veze budu sadržajnije, da imaju više projekata. Htjeli smo da analiziramo sve ono što smo do sada uradili, iskažemo potrebu da nastavimo ono što je započeto i kreirali smo i nove projekte - naveo je Dodik.

Ocijenio je da RS i Srbija imaju „najbolju moguću suradnju“.

- Ona nije usmjerena protiv bilo koga trećeg ovdje u Bosni i Hercegovini, kao što možemo da čujemo ovih dana intenzivno osporavanje čak i prava na razgovore, sastanke i dogovore oko važnih pitanja - kazao je predsjednik RS-a.

Naveo je da je danas razgovarano i o poduzetim sankcijama, „koje nisu jednostavne i nisu lake i dolaze od najveće zemlje svijeta“.

- One koja u kontinuitetu na ovim prostorima vodi antisrpsku politiku do mjere da i danas zadržava negativan status prema i RS-u i Srbiji - kazao je Dodik.

Dodao je da Sjedinjene Američke Države nisu jedini garant Daytonskog sporazuma, niti su jedini tumač.

Dodik je, između ostalog, kazao kako je potpuno siguran da je Republika Srbija prijatelj svima u Bosni i Hercegovini.

- Politički stav Srbije da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet, kako je to predviđeno Ustavom Bosne i Hercegovine, je naš okvir u kome mi djelujemo - naveo je on.

Kaže da BiH ne može ostati izvan daytonskog okvira.

Predstavnici Republike Srpske i Srbije su jučer i danas razgovarali o mnogim temama, a zajednička sjednica vlada je proizvela potvrdu mnogih projekata, od kojih su neki realizirani.  

Dodik je naveo da se i ovaj put nalazi nekoliko općina kao što su Sokolac, Višegrad, Nevesinje, Bileća, Prijedor i Derventa na spisku onih gdje će zajednički rješavati neke probleme.

- Tu su i ranije dogovoreni projekti - zračna luka u Trebinju, Buk Bijela, auto-put koji gradimo zajedno od Rače do Bijeljine. Sve to je dobilo novu potvrdu i novi zamah - ocijenio je Dodik.

Smatra da je veoma važno da je danas potpisan memorandum, „koji će omogućiti izgradnju adekvatnog spomen-obilježja za masovno stradanje koji je naš narod imao u Jasenovcu“.

Dodik je, između ostalog, naveo kako RS podržava inicijativu „Otvoreni Balkan“ i da je „spriječena  nerazumnim, neracionalnim odnosom Sarajeva prema ovom pitanju“.

- Mislim da već gubimo značajan dio potencijala iz ovog razloga. To je stvar Bosne i Hercegovine. Mi želimo da potaknemo na nivou BiH da se to uradi - kazao je Dodik.  

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 03:25