StoryEditor

Otvorena Arnaudija I Dodik: Srušiti ovu džamiju bio je čin bezumlja

Piše Desk  /  07.05.2024., 12:56h

Svjedočimo da ljude nitko ne može zaustaviti u njihovoj vjeri i tako treba da bude. Zalagat ću se da svi uvijek imate ista prava bez obzira koje ste vjere i nacije - rekao je Dodik.

Ceremonija otvaranja džamije Arnaudija je započeta bogatim kulturno-umjetničkim programom.

Prisutne je prvo pozdravio glavni imam Medžlisa Banja Luka Muamer Okanović.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo se danas okupili da zajedno proslavimo otvaranje posljednje porušene džamije. Arnaudija je dragulj među džamijama- rekao je Okanović.

Dodik: Čin bezumlja je bio srušiti džamiju Arnaudiju 

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković poručio je da želi da danas iz Banja Luke budu poslane poruke mira, ljubavi i zajedništva.

- Izuzetno mi je drago što mogu danas biti ovdje kao Srbin pravoslavac među vama i to na treći dan Uskrsa. Živjeti zajedno jeste moguće, ali je i lijepo - poručio je Stanivuković.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da današnja ceremonija pokazuje da je ono što se desilo točno prije 30 godina bilo greška i da je to čin bezumlja.

- Svjedočimo da ljude nitko ne može zaustaviti u njihovoj vjeri i tako treba da bude. Zalagat ću se da svi uvijek imate ista prava bez obzira koje ste vjere i nacije - rekao je Dodik.

Srušena 1993. godine 

On je dodao i da želi da kao političar pošalje danas poruke mira.

- Jedino nam preostaje da živimo u miru i poštovanju - dodao je Dodik.

Džamija Arnaudija srušena je 1993. godine, a Protokol o financiranju ponovne izgradnje potpisan je između Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske 11. oktobra 2016. godine. Kamen temeljac postavljen je 22. aprila 2017., a kompletna izgradnja završena je krajem prošle godine. Obnova je koštala oko šest milijuna KM. 

Prvi put podignuta 1594. godine 

Džamija Arnaudija prvi put je podignuta još 1594. godine.

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika 2003. godine proglasila je mjesto i ostatke graditeljske cjeline Arnaudije nacionalnim spomenikom BiH.

Otvaranjem Arnaudije bit će završen proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija.

Dnevnik.ba

22. svibanj 2024 13:54