StoryEditor
predsjednik rs

Dodik: "Ako netko pokuša prekršiti Daytonski sporazum administrativnu liniju između RS-a i FBiH pretvorit ću u državnu granicu"

Piše desk  /  30.12.2023., 14:34h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se ne boji upozorenja SAD-a da će reagirati ako netko pokuša prekršiti Daytonski sporazum, te da će administrativnu liniju između RS-a i FBiH pretvoriti u "državnu granicu".

"Nisam iracionalan i znam da će američki odgovor biti upotreba sile, ali nemam razloga da se toga plašim i da zbog toga žrtvujem nacionalne interese Srba", rekao je Dodik u intervjuu za AP.

Naveo je da će svaki pokušaj da se međunarodnom intervencijom dodatno ojačaju institucije Bosne i Hercegovine dočekati odluka Srba da ih potpuno napuste.

"Budući da to neće biti prihvatljivo za zapadne demokracije, u sljedećoj fazi ćemo zbog njihove reakcije biti prisiljeni proglasiti potpunu nezavisnost Republike Srpske. Svidjelo se to SAD-u i Velikoj Britaniji ili ne, mi ćemo administrativnu granicu između dva entiteta pretvoriti u našu državnu granicu", rekao je Dodik.

Istaknuo je da je EU "dokazala" da je sposobna raditi protiv vlastitih interesa time što je pristala na stranu Washingtona i protiv Moskve u vezi s ratom u Ukrajini.

"Brisel koristi obećanje o ulasku u EU kao sredstvo za ujedinjenje BiH. U principu, naša politika je i dalje da želimo ulazak u EU, ali to više ne vidimo kao jedinu alternativu", rekao je Dodik.

Podsjećamo, pomoćnik američkog državnog tajnika James O‘Brien izjavio je u petak da je SAD čvrsto pri stavu da u BiH neće biti otcjepljenja, te da će Amerika reagirati u slučaju da "bilo ko pokuša prekršiti Daytonski sporazum".​

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 21:57